Konferencija za političke stranke u Neumu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Neumu je održana dvodnevna konferencija “Političke stranke, mediji i žene u politici u BiH: Lokalni izbori 2016.” koju je organizirala Westminsterska fondacija za demokratiju.

Nihada Hadžić iz Bugojna, inače kandidatkinja na listi SDA Bugojno za predstojeće općinske izbore, učestvovala je na konferenciji ispred Mreže žena s invaliditetom BiH. Konferencija je rezultirala usvajanjem nekoliko važnih zaključaka. Na predstojećim lokalnim izborima u BiH bit će ukupno 417 kandidata za općinske načelnike ili gradonačelnike, a među njima je samo 26 žena, odnosno 6,2 posto.

Neum 2Žene čine 53 posto stanovništva u BiH i po Zakonu o ravnopravnosti spolova moraju biti zastupljene sa 40 posto na izbornim listama. Međutim, na posljednjim općim izborima 2014. godine izabrano je manje od 20 posto žena.

Sa željom da kandidatkinje na predstojećim izborima budu više uključene u političke aktivnosti, da budu bolje predstavljene u medijima, u političkim emisijama i reportažama, upriličena je dvodnevna konferencija u Neumu “Političke stranke, mediji i žene u politici u BiH: Lokalni izbori 2016.” koju je organizirala Westminsterska fondacija za demokratiju u BiH u okviru promocije žena u politici u BiH.

Konferencija je organizirana za predstavnike političkih stranaka, nevladinog sektora i medija, kao forum za dijalog relevantnih aktera te za dogovor o konkretnim koracima koje namjeravaju uraditi tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016. Konferencija je završena usvajanjem dokumenta „Partnerstvo za jednakost – Deklaracija za fer plej izbore 2016.“, kojom se, između ostalog, poziva političke stranke da na predizbornim skupovima posebnu pažnju obrate na to da kandidatkinje budu predstavljene i dobiju priliku da predstave biračima svoje izborne ciljeve.

Na konferenciji u Neumu učestvovala je i Nihada Hadžić, ispred Mreže žena s invaliditetom BiH, inače kandidatkinja SDA Bugojno za predstojeće općinske izbore. Prisutnima je govorila o temi “Kako do jednakosti i boljih rezultata u isto vrijeme?” Ona je posebno istakla da su mediji pokretačka snaga koja oblikuje javno mišljenje. “ Izvještaji o osobama s invaliditetom su pristrani, a opisuju ih kao ugrožene, ranjive osobe.

NeumOsobe s invaliditetom su nevidljive, mi ih ne vidimo u novinama ili na televiziji. U stvarnosti,osobe s invaliditetom se ponašaju kao jedinstvene ličnosti koje vode normalan život – studiraju, zapošljavaju se, zasnivaju porodicu… Publika s invaliditetom želi priznanje činjenice da je invaliditet dio svakodnevnog života i da bi mediji trebali da odražavaju tu realnost, predstavljajući invalidnost kao nešto normalno,” istakla je Nihada Hadžić na konferenciji u Neumu.

 

OO SDA BUGOJNO