Mirno protestvovali mljekari s područja Gornjevrbaske regije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tridesetak poljoprivrednih proizvođača , koji se bave proizvodnjom mlijeka u Bugojnu i susjednim općinama gornjevrbaske regije, mirno je protestvovalo nezadovoljni kašnjenjem u isplati poticaja sa federalnog i općinskog nivoa.

Nakon okupljanja na parking prostoru kod nekadašnjeg Interexa, sa svojim vozilima su u koloni prošli dijelom grada, zatim pored općinske zgrade i bez zadržavanja produžili svojim kućama.

Na ovaj su se korak mljekari s područja gornjevrbaske regije, kažu, odlučili jer su zapali u veoma tešku situaciju u prvom redu uvjetovanu nepovoljnim vremenskim uslovima, koji su doveli do smanjenja prinosa na mnogim poljoprivrednim kulturama , a neke su u potpunosti uništene, te neredovnom isplatom poticaja.

Po riječima predsjednika Udruženja mljekara Gornjevrbaske regije Senada Bajrića duguju im se poticaji za četvrti kvartal prošle i prvi kvartal ove godine s federalnog nivoa, te dio poticaja s općinskog nivoa.

-Poljoprivrednici iz nekoliko kantona su dobili poticajna sredstva za šest mjeseci, mi nismo. Ne znamo zašto. Očito nemamo ljude, predstavnike, koji bi stali iza nas i zastupali naše interese. Tražimo isplatu poticaja za dva kvartala sa federalnog nivoa. Pitamo se čiji smo mi građani, jesmo li građani ove, ili neke druge države. Ako se poticaji isplaćuju neka se isplaćuju svima, a ako sredstava nema neka nema ni za koga – kaže Bajrić.

Navodi kako je cijena mlijeka ponovo smanjenja, te da problem predstavlja i skupa nafta nakon uvođenja akciza. Redovna isplata poticaja bar im malo ublažila stanje u kojem se nalaze, smatra Bajrić.

Petočlana delegacija Udruženja mljekara Gornjevrbaske regije razgovarala je sa općinskim načelnikom Hasanom Ajkunićem, koji je mljekare informisao da su ovih dana uplaćena dugovanja mljekarima iz 2016. godine , te da će isplata poticaja za 2017. početi u septembru. Načelnik Ajkunić im je, također, saopštio kako ima informaciju da su iz federalnog budžeta jučer postala operativna 2,5 miliona maraka za isplatu poticaja poljoprivrednicima, te da dio tih sredstava mogu ovih dana očekivati na svojim računima.

Naglasio je kako općina godišnje izdvaja 250.000 KM za poljoprivrednu proizvodnju što ni izbliza nije dovoljno. U narednim godinama radiće se da ta budžetska sredstva budu veća.

-Ovim ljudima treba pružiti podršku jer oni proizvode radna mjesta. Treba nam strategija u ovoj oblasti. Nema potrebe da se sve iznuđuje okupljanjima. Danas malinari, sutra mljekari, prekosutra … Poticaji su i onako veoma mali, ali kada bi smo postigli to da viši nivoi vlasti ispoštuju ono što im je obaveza lakše bi bilo razvijati sve grane poljoprivrede i nebi bilo potrebe za nezadovoljstvo – ističe načelnik Ajkunić.

Sastanak je rezultirao zaključkom da delegacija sastavljena od članova udruženja i načelnik sa svojim saradnicima upriliči posjetu resornom ministru kako bi se izvršilo međusobno informisanje i dogovorili daljnji zajednički pravci djelovanja u cilju rješavanja pitanja redovnosti isplate poticaja poljopriovrednicima. Ovaj sastanak trebao bi biti organizovan u narednih petnaestak dana.

okupljeni_mljekaripoljoprivrednici_u_koloni_svojim_vozilima_iskazali_nezadovoljstvosa_sastanka_mljekara_i_nacelnika_ajkunicasa_traktorima_prosli_pored_opcinske_zgradesenad_bajricu_koloni_tridesetak_traktora-_naslovna_