Obilježen 9. septembar – Dan oslobođenja Bugojna u II svjetskom ratu.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bugojno, obilježen je 9. septembar – Dan oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija je počela intoniranjem himne BIH, nakon čega je prisutne ispred Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bugojno i Društva Josip Broz Tito pozdravio Amir Kišija, kazavši da su na današnji dan 1944.godine jedinice 7.Krajške brigade oslobodile naš grad od fašističkog okupatora i njegovih sluga,nakon čega je uspostavljena narodna vlast. Kišija je ukazao na važnost antifašističkog djelovanja, kao i na značaj zaštite spomenika iz proteklog ratnog  perioda.

-U ovom periodu intenzivnog razvoja grada u samu infrastrukturu ugrađen je i određeni broj spomenika posvećenih ne samo narodnoj revoluciji i istaknutim pojedincima u tom periodu,nego i mjestima stradanja nedužnog civilnog stanovništva od fašističkog okupatora i domaćih izdajnika,bez obzira na vjeru i naciju.U današnjem vremenu brigu o očuvanju i restauraciji ovih spomenika,koji su većinom djelimično ili potpuno devastirani tokom odbrambenog rata devedesetih godina prošlog vijeka u cijeloj našoj zemlji,pa i u Bugojnu ,preuzela su udruženja antifašista i boraca NOR-a, te sa svojim uglavnom skromnim sredstvima vraćamo im prijašnji izgled.Ovi spomenici su dio našeg kulturnog naslijeđa i svi mi smo dužni da vodimo brigu o njihovom izgledu i ne dozvolimo njihovo dalje propadanje –kazao je Amir Kišija,predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Bugojno.

Čestitku je prisutnima u povodu 72.godišnjice oslobođenja Bugojna u Drugom svjetskom ratu,uputio i načelnik našeg grada Hasan Ajkunić.

 -Ne treba da se stidimo svoje istorije,jer čovjek koji se stidi svoje istorije nema ni budućnosti.Deveti septembar 1944.godine je datum na koji možemo biti ponosni.Bugojno je postao slobodan grad. To trebamo prenositi generacijama ,jer taj period je bio težak, ne samo za Bugojno,nego i za sve stanovnike BIH.Taj period je bitan i zbog toga što su narodi i narodnosti tadašnje Jugoslavije i BIH zajedno stajali u odbrani zemlje – rekao je je načelnik Ajkunić.

Prisutnima se obratio i 96-godišnji učesnik Drugog svjetskog rata Avdo Maglić,a pjesmu “Tišina”pročitala je Svjetlana Kaletović, članica Udruženja književnika “Duga” iz Zavidovića.

Učesnici današnje svečanosti su na prigodan način na Partizanskom groblju i Šehidskom mezarju, kao i na spomen – obilježju ispred Gimnazije i bisti narodnih heroja Mahmuta Bušatlije,Stipe Đereka i Vojina Paleksića, odali počast i položili cvijeće učesnicima NOR-a i svim patriotima,koji su poginuli u borbi za naš grad i BiH .Svečanosti u Bugonu prisustvovali su i antifašisti iz drugih gradova,a druženje je nastavljeno uz partizanske pjesme i grah na platou KSC-a.