Obilježen Medjunarodni dan osoba s invaliditetom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Treći decembar obilježava se kao Medjuradodni dan osoba s invaliditetom. Tim povodom, a  u okviru  16 dana aktivizma, fondacija

“CURE”, kampanja ” Sve jednake – sve vidljive “, In Mreža žena BiHNetwork of women with disability i neformalna grupa žena

“Bugojanke”  je posjetila starački dom ” REVITALIS ” Bugojno i upriličila druženje.

1982. godine Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je pokrenula Svjetski program akcije u vezi osoba s invaliditetom. Cilj je bio ukazati na potrebe i prava osoba s invaliditetom, te njihovu integraciju u javnom i društvenom životu.

Glavna skupština Ujedinjenih Nacija je u oktobru 1992. godine, na posebnoj, zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja završetka desetljeća osoba s invaliditetom (1982. – 1992.), usvojila rezoluciju da 03. decembra svake godine bude Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja predmetne rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje 03. decembra sa ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i učestvovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Procjenjuje se da oko 10 % svjetske populacije čine osobe s invaliditetom. Agencija za statistiku BiH na osnovu podataka dobijenih od službi za socijalni rad i PIO/MIO smatra da više od 270. 000 građana/ki ima neki vid invaliditeta. Prema domaćim zakonima, prava garantirana osobama s invaliditetom mogu ostvariti one osobe koje su s urođenim ili stečenim oštećenjem sluha ili vida, fizičkim invaliditetom, intelektualnim poteškoćama, autizmom te duševnim oštećenjima. Međunarodni propisi poput UN konvencije o pravima osoba s invaliditetom, uključuju i osobe s dugotrajnim fizičkim, intelektualnim, mentalnim ili osjetilnim oštećenjima.

Osobe s invaliditetom, one koje se služe invalidskim kolicima ili drugim pomagalima često nisu u mogućnosti pristupiti objektima od javnog interesa. Mnoge javne institucije, škole, zgrade socijalnih i zdravstvenih usluga, molitveni prostori, nisu prilagođeni ovoj populaciji.

 Javni prijevoz, prije svega, je prva nepremostiva prepreka, a rad i zaposlenost nešto o čemu većina ove populacije ne može ni razmišljati.

Moramo shvatiti da su osobe s invaliditetom jednake nama. Moraju imati jednaka prava i mogućnosti kao i svi ostali građani. Invaliditet nije njihova jedina karakteristika. To su u mnogim slučajevima obrazovane i sposobne osobe, i kao takvima im treba omogućiti rad i javno i društveno djelovanje.

Svi mi starimo, bez obzira na našu trenutačnu dob. Međutim ljudi koji još nisu ušli u starost, većinom ne razmišljaju o tome da se natpisi, rasprave i spoznaje o starenju tiču i njih.

 Ženska mreža BiH izražava svoju solidarnost sa ženama i djevojčicama s invaliditetom, te pruža maksimalnu podršku svim  zajedničkim zalaganjima u eliminaciji svih oblika nasilja i diskriminacije prema ženama i djevojčicama s invaliditetom i njihovim porodicama.