Održana press konferencija OO SDP BiH Bugojno

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zakon o pravima demobilisanih borcima u F BiH bila je tema press konferencije OO SDP-a Bugojno.

Novinarima se obratio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH Zukan Helez, čiji su amandmani usvojeni na Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

-Na izradi amandmana pomogao mi je Admir Škandro,Zlatni ljiljan i predsjednik OO SDP Bugojno.Naši amandmani su jednoglasno prihvaćeni, a odnose se na finansiranje boraca sredstvima iz budžeta F BiH, Zavoda za zapošljavanje,kantona i općina, što je po Ustavu-kazao je Helez.

Usvojeni amandmani bi omogućili da borci koji se nalaze na birou za zapošljavanje svakog mjeseca imaju primanja po osnovu učešća u ratu-naglasio je Zukan Helez, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta F BiH.

-Borci koji su učestvovali u ratu do godinu dana imali bi 150 KM, a oni koji su proveli tri i više godina imali bi naknadu od 250 KM.Predvidjeno je i da uposleni demobilisani borci od poslodavca dobivaju od 2 do 6 % na platu, te demobilisani borci koji su ostvarili redovnu penziju po osnovu staža od 3 do 7 %, takodje ovisno od vremena provedenog u ratu. Amandmanima su obuhvaćeni i RVI s procentom invalidnosti od 20 do 60 %, koji bi uz invalidninu dobivali od 150 do 250 KM.

Amandmani se ne odnosi na borce koji su ostvarili benifite po Zakonu o prijevremenom i povoljnijem penzionisanju .Ovom prilikom, Helez se osvrnuo i na usvojeni zaključak Kluba poslanika SDA da se hitno, do kraja jula, održi još jedna vanredna sjednica i usvoji zakon o igrama na sreću da bi bila osigurana dodatna sredstva potrebna za realizaciju ovih amandmana. Naglasio je kako će se finasiranje boračkih naknada vršiti iz već postojećih sredstava, te da je ovaj zaključak zbunjivanje javnosti – ustvrdio je Helez, kazavši kako je zaključak upućen kako bi HDZ pravio probleme u Domu naroda.

Naglasio je kako će i svi koji su dali doprinos u rat ostvarivat ostala prava predvidjena ovim zakonom. Predstavnici demobilisanih boraca i RVI na konferenciji za novinare su iskazali interes za ovu temu i dobili konkretne odgovore na brojna pitanja koja su postavili zastupniku Zukanu Helezu, predlagaču amandmana na Zakon o pravima demobilisanih boraca u F BiH.

679