OO SDA Bugojno održala press konferenciju

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Tema jučer održane press konferencije OO SDA Bugojno bila su pojedine tačke dnevnog reda posljednjih sjednica Skupštine SBK-a i Općinskog vijeća Bugojno.

Prisutnima su se obratili Amir Šečibović , zastupnik u Skupštini SBK-a i vijećnici u bugojanskom Općinskom vijeću Salih Gurbeta, dr.Nedžad Jusić i dr.Azra Mahmutović. Zastupnik u kantonalnoj Skupštini Amir Sačibović osvrnuo se na dvije tačke dnevnog reda; Zakon o lovištima u SBK i Izmjene i dopune Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole Jajce.

– Mi ne želimo skupljati jeftine političke poene i, s obzirom na to da smo ozbiljna politička stranka i suprotno informacijama koje su se pojavile nakon posljednje sjednice Skupštine SBK-a, reći ćemo da su sve bošnjačke stranke imale zajednički stav po pitanju Zakona o lovištima, a to je jedna općina -jedno lovište -rekao je Sečibović. Ovom prilikom osvrnuo se na još jednu od tačaka dnevnog reda 20. redovne sjednice Skupštine SBK-a, osnivanje škole u Jajcu.

– Na radi se o podjelama kako se to pokušava plasirati, već vraćanju prava Bošnjačkoj djeci na bosanski jezik s obzirom da pohdjaju nastavu na hrvatskom jeziku i po Hrvatskom nastavnom programu- rekao je Amir Sečibović naglasivši da je Ustav svima omogućio jednaka prava da nastavu pohadjaju na jeziku na kojem žele.

Vijećnici SDA u Općinskom vijeću osvrnuli su se na posljednju sjednicu na kojoj je, većinom glasova, usvojen  budžet Općine Bugojno za 2017. godinu u iznosu od 8 miliona i 69 hiljada KM. Ovom prilikom istakli su značaj naknadno uvrštene i usvojene tačke ; Program kontrole pasa lutalica na području naše Općine.

– Vijećnici SDA su radili u punom kapacitetu u cilju donošenja odluka od interesa za lokalnu zajednicu- rekao je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Salih Gurbeta. Naglasio je kako usvajanje budžeta u iznosu od osam miliona ukazuje na progres i razvoj Općine. Osvrnuo se i na Odluku o stipendiranju studenata u iznosu od 250.000 KM.

– Kao predsjednik Kluba vijećnika SDA ponosan sam na usvojeni budžet u iznosu od 8 miliona i 69 hiljada KM.To nas obavezuje da u narednom periodu učinimo sve da se taj budžet i realizuje – rekao je dr. Nedžad Jusić. Kao posebno značajno Jusić je naglasio izdvajanje od 100.000 KM za osnivanje Agencije za razvoj lokalne zajednice, ali i izdvajanja sredstava za stipendiranje studenata, za zapošljavanje mladih, za materinstvo, demobilisane borce, kao i za Dijalizni centar. Vijećnica dr. Azra Mahmutović je, takodje, pozdravila rješavanje problema pasa lutalica, izdvajanja za unaprijedjenje materinstva, sport, te povećanje tranše za Vrtić i RTV .Izrazila je nadu da će kroz kapitalna ulaganja biti moguće obezbijediti sredstva za Udruženje “Slatki svijet” kao i , kako je rekla, u nekim budućim rebalansima budžeta još sredstava za zapošljavanje mladih.