OO SDA Bugojno održala press konferenciju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tema jučer održane press konferencije OO SDA Bugojno bila su pojedine tačke dnevnog reda posljednjih sjednica Skupštine SBK-a i Općinskog vijeća Bugojno.

Prisutnima su se obratili Amir Šečibović , zastupnik u Skupštini SBK-a i vijećnici u bugojanskom Općinskom vijeću Salih Gurbeta, dr.Nedžad Jusić i dr.Azra Mahmutović. Zastupnik u kantonalnoj Skupštini Amir Sačibović osvrnuo se na dvije tačke dnevnog reda; Zakon o lovištima u SBK i Izmjene i dopune Odluke o osnivanju Mješovite srednje škole Jajce.

– Mi ne želimo skupljati jeftine političke poene i, s obzirom na to da smo ozbiljna politička stranka i suprotno informacijama koje su se pojavile nakon posljednje sjednice Skupštine SBK-a, reći ćemo da su sve bošnjačke stranke imale zajednički stav po pitanju Zakona o lovištima, a to je jedna općina -jedno lovište -rekao je Sečibović. Ovom prilikom osvrnuo se na još jednu od tačaka dnevnog reda 20. redovne sjednice Skupštine SBK-a, osnivanje škole u Jajcu.

– Na radi se o podjelama kako se to pokušava plasirati, već vraćanju prava Bošnjačkoj djeci na bosanski jezik s obzirom da pohdjaju nastavu na hrvatskom jeziku i po Hrvatskom nastavnom programu- rekao je Amir Sečibović naglasivši da je Ustav svima omogućio jednaka prava da nastavu pohadjaju na jeziku na kojem žele.

Vijećnici SDA u Općinskom vijeću osvrnuli su se na posljednju sjednicu na kojoj je, većinom glasova, usvojen  budžet Općine Bugojno za 2017. godinu u iznosu od 8 miliona i 69 hiljada KM. Ovom prilikom istakli su značaj naknadno uvrštene i usvojene tačke ; Program kontrole pasa lutalica na području naše Općine.

– Vijećnici SDA su radili u punom kapacitetu u cilju donošenja odluka od interesa za lokalnu zajednicu- rekao je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Salih Gurbeta. Naglasio je kako usvajanje budžeta u iznosu od osam miliona ukazuje na progres i razvoj Općine. Osvrnuo se i na Odluku o stipendiranju studenata u iznosu od 250.000 KM.

– Kao predsjednik Kluba vijećnika SDA ponosan sam na usvojeni budžet u iznosu od 8 miliona i 69 hiljada KM.To nas obavezuje da u narednom periodu učinimo sve da se taj budžet i realizuje – rekao je dr. Nedžad Jusić. Kao posebno značajno Jusić je naglasio izdvajanje od 100.000 KM za osnivanje Agencije za razvoj lokalne zajednice, ali i izdvajanja sredstava za stipendiranje studenata, za zapošljavanje mladih, za materinstvo, demobilisane borce, kao i za Dijalizni centar. Vijećnica dr. Azra Mahmutović je, takodje, pozdravila rješavanje problema pasa lutalica, izdvajanja za unaprijedjenje materinstva, sport, te povećanje tranše za Vrtić i RTV .Izrazila je nadu da će kroz kapitalna ulaganja biti moguće obezbijediti sredstva za Udruženje “Slatki svijet” kao i , kako je rekla, u nekim budućim rebalansima budžeta još sredstava za zapošljavanje mladih.

101112131415161789