OO SDA Bugojno počela predizbornu kampanju

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Opredjeljenost Stranke demokratske akcije BiH (SDA) je bila i ostala jaka, nedjeljiva, stabilna i prosperitetna država za sve njene narode i građane i na tom putu će ustrajati, rečeno je na današnjoj pres-konferenciji koju je organizovala OO SDA Bugojno u svojim prostorijama.

 

Prisutnima se obratila aktuelna potpredsjednica Federacije BiH, predsjednica OO SDA Bugojno i nositeljica liste za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH na predstojećim Općim izborima. Predstavila je kandidate ove stranke, i istakla najznačajnije programske ciljeve, s kojima SDA ulazi u predizbornu kampanju.

Ovogodišnji izbori su izuzetno važni, s aspekta sve otvorenijih težnji za razgradnjom Bosne i Hercegovine, i pokušaja da se postignu ciljevi o podjeli naše zemlje koji nisu ostvareni agresijom, rekla je, između ostalog, dr.Mahmutbegović.

-U specijalnom propagandnom ratu , iznose se tvrdnje o bošnjačkom narodu, koji je navodno podložan islamskom radikalizmu i koji je kao takav prijetnja zapadnom svijetu. Krajnja namjera tih tvrdnji je da se svjetska javnost zatruje lažnom predstavom o Bosni i Hercegovini, a naročito o njenim građanima muslimanima, kao o sigurnosnoj prijetnji, da se Bošnjaci politički delegitimiraju a Bosna i Hercegovina prikaže nemogućom državom. Posebno zabrinjavajući su sve češći pokušaji da se iskrivi istina o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, negira se genocid, veličaju se ratni zločinci, vrijeđaju i omalovažavaju žrtve, a sve češće su uvrede na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. I upravo zbog toga, u ovom specijalnom ratu sva sredstva se koriste posebno sa ciljem slabljenja SDA kao najsnažnijeg bošnjačkog i probosanskog političkog subjekta, koji je nepremostiva prepreka za bilo kakve podjele suverene Bosne i Hercegovine. Zato je ovo svakako izuzetno važan trenutak za BiH i Bošnjake jer od rezultata izbora će zavisiti kuda i kako idemo dalje – naglasila je.

Kada god je SDA bila snažna, jačala je i država. Uprkos brojnim opstrukcijama, i u ovom mandatu napravljen je važan iskorak na putu euroatlanskih integracija i razvoja ekonomije, istakla je Mahmutbegović.

-Zatekli smo 2014. ogromnu nezaposlenost, veliku ekonomsku krizu, radnike na ulicama i brojna preduzeća na izdisaju. Većina preduzeća je stabilizirana, ekonomski parametri imaju trend značajnog rasta, nezaposlenost se smanjuje i prvi put u poslijeratnoj BiH premašili smo cifru od 800.000 zaposlenih – istakla je Mahmutbegović.

Paralelno s reformama koje su dale značajne rezultate stvarani su, dodala je, uslovi za još snažniji ekonomski rast, te napravljeni vidni pomaci na lokalnom nivou, naglašeno je ovom prilikom.

– Stabilizirali smo lokalna preduzeća i ustanove od kojih su mnogi imali blokirane račune i velika dugovanja prema radnicima. Realizirali smo uz pomoć federalnih nivoa vlasti brojne infrastrukturne projekte, stabilizirali i pokrenuli namjensku proizvodnju u “Binasu”, pomogli opremanje bolnice, završili aktivnosti na izgradnji dijaliznog centra koji će uskoro biti otvoren i koji će značiti jako mnogo sa aspekta podizanja nivoa zdravstvene zaštite za građane cijele Gornjovrbaske regije pa i šire. U toku je realizacija projekta izgradnje mosta na Vrbasu, i u fazi su pripreme na izgradnji zaobilaznice – riječi su dr. Melike Mahmutbegović.

Danas su predstavoljeni i kandidati OO SDA Bugojno za predstojeće Opće izbore u BiH, koji će se održati 7. oktobra.

-To su, pored mene kao kandidata za Parlament Federacije BiH, još Jasmin Pandžo, diplomirani ekonomista, zatim za Skupštinu SBK-a Amir Šečibović, aktuelni zastupnik u Skupštini, dr. Subha Agić-Habib, budući spec. pedijatrije, Adis Mašić, diplomirani inžinjer šumarstva, dr. Šefika Bajrić, spec. ginekologije, i Adnan Bašić, diplomirani ekonomista – kazala je.

Upućen je poziv političkim subjektima da kampanju realizuju na fer i demokratskom principu, kao i poruka biračima.

– SDA je iznikla iz naroda, uvijek je bila sa narodom i uz narod. Snaga SDA izvire iz naroda. Tu snagu prepoznat ćete svakako i u našim kandidatima za ove izbore, te vas pozivam da ih podržite. Posebno je značajno da date podršku kandidatu SDA za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, gosp. Šefiku Džaferoviću. On vaše povjerenje sigurno neće iznevjeriti – zaključila je dr. Melika Mahmutbegović.

Slogan s kojim SDA izlazi na Opće izbore je “Snaga SDA je snaga naroda!”

sdasda_1sda_2sda_3sda_4sda_5sda_6sda_7