ŠPD Srednjobosanske šume : Šumarijama uručeno 15 vozila i radnih mašina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U krugu Šumarije Bugojno održana je svečanost primopredaje novih vozila i radnih mašina za sedam šumarija, koje djeluju u okviru šumsko-privrednog društva „Srednjobosanske šume“ Donji Vakuf .

Vrijednost projekta, koji predstavlja nastavak modernizacije ovog preduzeća je oko 850.000 KM. Svečanosti u krugu Centralnog lagera šumarije Bugojno pored direktora šumsko-privrednog društva Srednjobosanske šume Vildana Hajića sa saradnicima i uposlenicima prisustvovao je i premijer Srednjobosanskog kantona Tahir Lendo, koji je uručio ključeve novih vozila uposlenicima sedam Šumarija Srednjobosanskog kantona : Jajca, Fojnice, Novog Travnika, Travnika, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Donjeg Vakufa i Bugojna.

Premijer Lendo je još jednom naglasio kako je šumsko-privredno društvo danas primjer uspješnog kolektiva, koje postiže velike poslovne rezultate i može služiti kao pozitivan primjer i drugim privrednim subjektima na području Srednjobosanskog kantona. Šumarije u SBK postale su bogatije za ukupno 15 novih vozila i radnih mašina od čega šest kombi vozila, dva specijalna vatrogasna vozila, kamion šticar za prijevoz drveta , putničko vozilo Fiat, kombinovana mašina – skip, dva cjepača, kiper i traktor za prijevoz ogrjevnog drveta.

Posebno značajna je donacija dva specijalna vatrogasna vozila. Po riječima Ljube Markovića komandira Vatrogasne jedinice ŠPD „Srednjobosanske šume“ radi se o značajnoj donaciji za jedinicu koja postoji dvanaest godina i kojoj je ovo prvo značajnije materijalno opremanje jedinice od osnivanja do danas. Jedinica broji pet stalnih vatrogasaca i sedamnaest, koji obavljaju funkciju vatrogasaca kada za to bude potreba. Direktor šumsko-privrednog društva Vildan Hajić naglasio je da je nedavno okončana modernizacija u smislu zamjene stare, dotrajale mehanizacije – novom.

Primopredaja novih vozila i mehanizacije šumarijama s području SBK predstavlja proces proširenja modernizacije Društva . -Posebno bih istakao dva specijalna, moderna vatrogasna vozila, u ovom trenutku, možda i najbolja vatrogasna vozila na području Kantona, koja pored za gašenje šumskih požara mogu služiti i za gašenje požara u naseljenim mjestima i na raspolaganju su lokalnoj zajednici. Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti sa neophodnom modernizacijom šumarija Društva- kaže Hajić. Najavio je za ovu godinu i izgradnju tri nove zgrade šumarija na području SBK-a.