Završen prvi rok upisa učenika u srednje škole

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Okončan je prvi upisni rok za prijem učenika u 1. razred srednje škole u školskoj 2016./2017. godini na području SBK-a. U tri srednje škole na teritoriji našeg grada, prema informacijama koje smo prikupili, prijavio se 321-an učenik, što je značajno manji broj od predviđenog.

 

Podsjetimo, planom nadležnog kantonalnog ministarstva u Srednju tehničku školu, Gimnaziju i Srednju stručnu školu, trebalo bi da bude upisano oko 500 učenika. Bez obzira što je završen tek prvi upisni rok za školsku 2016./2017. pitanje je koliko će se ovaj broj moći dostići, iz razloga što je veliki broj učenika predao dokumente za upis u srednje medicinske škole u Travniku i Gornjem Vakuf-Uskoplju gdje, kako saznajemo, vlada velika konkurencija. Osim toga, ima učenika koji su se opredijelili za upis u medrese, ili neke druge srednje škole u Federaciji BiH, a manji broj će ih nastaviti školovanje izvan zemlje. Shodno iskustvima iz ranijih godina, jedan broj učenika, zbog neinformisanosti o terminima upisa, nije ni predao dokumente koji su im potrebni za upis što će, najvjerovatnije, učiniti u drugom upisnom roku 27. i 28. juna, odnosno 26. augusta kada se budu popunjavala prazna mjesta za zanimanja za koja se ne bude prijavio dovoljan broj učenika.

Kada su u pitanju rezultati prvog upisnog roka, tokom protekla dva dana Srednju tehničku školu posjetilo je ukupno 95 svršenih osnovaca, koji su željeli upisati neku od četiri četverogodišnje škole, koje su se u prošlosti pokazale dobrom osnovom za upis na neki od bh fakulteta. Od direktora ove srednje škole Nahida Šupića doznajemo da se najveći broj tih učenika prijavio za upis u Elektrotehničku školu. Budući da je broj zainteresovanih za upis u ovu školu već sada veći od predviđenog, jednom broju prijavljenih učenika s najmanjim brojem bodova, bit će ponuđeno da se opredijele za upis u Mašinsku, Građevinsku i Ekonomsku školu, u kojima je značajan broj mjesta ostao nepopunjen. Inače, planom je predviđeno da u Srednju tehničku školu bude upisano 175 učenika, kojima su na raspolaganju zanimanja : elektrotehničar energetike obnovljivih izvora i elektronike, elektrotehničar računarske tehnike i automatike, ekonomski tehničar, građevinski tehničar i mašinski tehničar-konstruktor na računaru.

Direktor Srednje stručne škole Enver Hadžiahmetović kaže da se u prvom upisnom roku prijavilo 129 učenika, te da se najviše učenika upisalo u školu saobraćajne struke. Naime, za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja prijavila su se 62 učenika, što je za 12 više u odnosu na planirani broj. Za vozače se prijavilo 25 učenika, od kojih će biti formirano jedno odjeljenje, koliko je upisom i predviđeno. Zanimanje trgovac na upisnom listu napisalo je 12 učenika, od planiranih 25. Po jedno odjeljenje trebalo bi biti formirano i od učenika koje privlače zanimanja automehaničar i plinski instalater, za koja se prijavilo 15-tak učenika. Nimalo bolji rezultati nisu ostvareni ni kada su u pitanju zanimanja elektroinstalater, elektromehaničar, instalater centralnog grijanja, autolimar, bravar i zavarivač. Interesantno je da za neka od ovih zanimanja nije uopće bilo zainteresovanih učenika, iako se radi o dosta atraktivnim zanimanjima, koja su u pojedinim kantonima čak i stimulisana, s obzirom na njihovu tradiciju i značaj za napredak lokalnih sredina i, općenito, privredni ambijent i razvojne planove u budućnosti, kako BiH, tako nekih evropskih zemalja u kojima su ova zanimanja dosta tražena na tržištu rada.

Interes za pohađanje Gimnazije u naredne četiri godine iskazalo je, u prvom upisnom roku, 97 učenika što je, također, manji broj u odnosu na planiranih 125 učenika, u pet odjeljenja. U ovoj srednjoj školi ostalo je mjesta da se popuni još jedno odjeljenje, što bi se moglo desiti povratkom učenika, koji ne budu primljeni u škole izvan našeg grada po okončanju svih aktivnosti na upisu i objavi konačnih rezultata. Direktor Gimnazije Mesud Šečić nam je danas potvrdio da će ova srednja škola već u školskoj 2017./2018. godini ići s inicijativom nadležnim kantonalnim i drugim institucijama i organima da se u sklopu bugojanske Gimnazije upiše bar jedno odjeljenje srednje medicinske škole. Po Šečićevim riječima, svi uslovi za to postoje, počev od prostora u kojem bi ova škola djelovala i postojanja bolničkih i drugih zdravstvenih kapaciteta, do velikog interesa za upis u ovu školu, koji se bilježi posljednjih godina na području Bugojna i susjednih općina. Podsjetimo, u godinama prije nesretnog rata u našoj zemlji, u zgradi Gimnazije postojala je srednja škola medicinske struke, koju su pohađale i završile dvije generacije učenika.