Federalna uprava Civilne zaštite realizuje projekte deminiranja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Federalna uprava civilne zaštite kontinuirano radi na uklanjaju eksplozivnih sredstava koja su ostala nakon rata u BiH, a predstavljaju opasnost za građane. U proteklom periodu timovi FUCZ radili su u Sarajevu, Bihaću, Kladnju, Usori, Čelićima, Gradacu, Vogošći, Tuzli i drugim područjima.

Pronađene su razne vrste granata, ručnih bombi i razne municije.

Tokom 2023. godine ukupna površina koje je realizovana svim deminerskim metodama (tehničko izviđanje, čišćenje, istražne staze i redukovana površina) iznosila je 1 022  517 m², a pronađeno je i uništeno 283 protivpješadijske mine, 11 protivtenkovskih mina, 45 komada kasetne podmunicije i 83 komada različitog NUS-a.

U okviru zadatka tehničkog izviđanja “Šehov gaj Lazine 5” u Vitezu, površine 115  446 m² pronađeno je i uništeno 20 PP mina i 12 komada NUS-a. Završetkom ovog zadatka, odnosno tehničkim izviđanjem i otklanjanjem minske opasnosti omogućilo se vlasnicima privatnog zemljišta i šume korištenje prirodnih resursa, siguran pristup i putna komunikacija za lokalno stanovništvo koje obrađuje zemlju neposredno uz rizičnu površinu.

Na zadatku “MZ Kralupi zaseok Čifluk 2” kod Visokog manuelnom i mašinskom metodom deminirana je površina od 35 935 m², a pronađeno je i uništeno ukupno 20 PP mina i 20 komada NUS-a.