O nama

RTV Bugojno je medij koji ima dugu tradiciju.

13. oktobra 2023. godine JP “Radio i televizija Bugojno” obelježilo je impozantnih 54 godine rada i postojanja, čime se upisuje kao vitalni dio  medijske historije našeg grada. Ova bogata historija svijedoči o posvećenosti informisanju, zabavi i kulturnom obogaćivanju naše zajednice. 

Devedesete su donosile izazove s kojima se JP RTV Bugojno hrabro suočavalo. Period ratnih godina predstavljao je izuzetno težak trenutak, ali je uprkos tome, preduzeće ostalo nepokolebljivo u održavanju svoje uloge javnog servisa i informisanja u
vrijeme kada je to bilo od ključne važnosti.

Danas, JP RTV Bugojno je više od medijske kuće – to je dio identiteta naše zajednice.
Nastavlja pružati aktuelne informacije, kvalitetan program i podršku lokalnim inicijativama. Programska šema odražava bogatstvo kulture, umjetnosti i sportskih dostignuća našeg grada.

Ovih 54 godine predstavljaju pečat predanosti i ljubavi prema javnom informisanju. RTV Bugojno smještena je u prostorijama Kulturno sportskog centra na adresi Nugle II bb. U ovom preduzeću trenutno je 18 stalno

zaposlenih lica.

RIJEČ DIREKTORA

S velikim zadovoljstvom želim podijeliti s vama svoju viziju i predanost kao direktor JP “RTV BUGOJNO”. Ovaj tekst ima za cilj transparentno predstaviti naše planove i ciljeve za naredni period, kako bismo zajedno izgradili snažnu televizijsku zajednicu.

 1. Kvalitetan program: Kroz nastojanja naše stručne ekipe, obećavam vam prošireni i kvalitetan program. Planiramo uvesti nove emisije koje će zadovoljiti raznolike interese naše publike, bilo da je riječ o kulturnim dešavanjima, informativnim programima ili zabavi.
 2. Snažna lokalna povezanost: Snažno vjerujem u snagu lokalne zajednice. Želimo biti vaša glasovna riznica, pružajući platformu za promociju lokalnih inicijativa, umjetnika i preduzetnika. Otvoreni smo za vaše priče i sugestije koje će obogatiti našu zajednicu.
 3. Interaktivnost i angažman: Želimo stvoriti televiziju koja je interaktivna i angažirana s publikom. Pripremamo projekte koji će vam omogućiti aktivno sudjelovanje putem društvenih mreža, virtualnih događanja i saradnje s vama, našim gledateljima.
 4. Tehnička unapređenja: Uvodimo tehnička poboljšanja kako bismo vam pružili vrhunsko iskustvo gledanja. Planiramo modernizaciju opreme, poboljšanje kvalitete prijenosa, i inovacije koje će pratiti brze promjene u tehnologiji.

Ovaj period pred nama doživljavam kao zajedničko putovanje, gdje vaša podrška i povratne informacije imaju ključnu ulogu. Stoga vas pozivam da aktivno sudjelujete, dijeleći svoje ideje i sugestije kako bismo izgradili televiziju koja odražava potrebe naše zajednice.

Zahvaljujem na ukazanom povjerenju i radujem se uspješnoj saradnji na putovanju prema boljoj budućnosti RTV BUGOJNO.

S poštovanjem,

Direktor RTV BUGOJNO

Prof. dr. sc. Erdin Hasanbegović

 

RIJEČ GLAVNE I ODGOVORNE UREDNICE

JP RTV Bugojno postoji od 1969. godine, TV Bugojno emituje program od 1992. godine. Trenutno ima 18 uposlenika, koji su raspoređeni po funkcijama koje svakodnevno obavljaju kako bi program na radiju i televiziji tekao u kontinuitetu.

Novinari, reporteri, izvještavali su u ratnom periodu kako bi plasirali istinite informacije sa raznih mjesta. Kako tada tako i sada, iako je mnogo godina prošlo nastavljaju da javnost blagovremeno informišu o raznim aktuelnostima. Svake godine, 13. oktobra, uposlenici RTV Bugojno, obilježavaju svoje postojanje, na prigodan način. Inteezivno, predano i iznad svega sa puno ljubavi prema pisanoj riječi, građanima plasiraju samo objektivne i provjerene vijesti.

Moram prije svega da kažem da mi je izuzetna čast i privilegija što sam dio kolektiva JP RTV Bugojno. 20.6.2016. potpisala sam svoj prvi ugovor, kako tada tako i sada sa ponosom se sjetim tog datuma, dana i momenta kada sam postala dio ove medijske kuće. U ovih osam godina obavljala sam poslove novinarke, urednice i voditeljice. Od 18. januara 2024. godine obnašam funkciju glavne i odgovorne urednice RTV Bugojno.

Primarni cilj svakog novinara, urednika RTV Bugojno jeste plasiranje pravovremenih, provjerenih, istinitih informacija do javnosti jer javni servis je u službi građana, svakog stanovnika Općine Bugojno.

Nastojimo da propratimo teme iz oblasti politike, sporta, kulture, podržimo aktivnosti koje mladi postižu jer su oni ti koji kreiraju pozitivnu priču naseg grada. RTV Bugojno u sistemu je kablovskih operatera: Moja TV i Telemach, tako da se pratimo i šire. Nudimo mogućnost i online slušanja na našem web portalu, rtvbugojno.ba koji je aktivan i nudi mnoštvo vijesti iz raznih oblasti. Imamo i oficijelnu fb stranicu RTV Bugojno, za sve one koje žele da lajkuju ili podijele neki naš sadržaj.

JP RTV Bugojno postoji duži niz godina, javni servis u službi građana koji su prepoznali kvalitet rada, objektivnost i stoga ne čudi ukazano povjerenje i gledanost svih godina. Mi ćemo težiti da opravdamo povjerenje svih građana i u narednom periodu,  a kako drugačije nego kroz inovativnost, produktivnost i maksimalnu posvećenost novinarskom poslu.

Glavna i odgovorna urednica RTV BUGOJNO

Mr. Sabina Perenda

 

USLOVI KORIŠTENJA PORTALA RTV BUGOJNO D.O.O.

Na korištenje portala u vlasništvu RTV Bugojno primjenjuju se sljedeći uslovi korištenja. Vlasnik portala je JP RTV Bugojno, Bugojno, Nugle II bb, koja ovim utvrđuje prava i obaveze vlasnika i korisnika portala. Korištenjem i/ili registracijom na Portal, korisnik prihvata ove uslove korištenja kao i sve njegove izmjene i dopune. Smatra se da su korisnici korištenjem Portala ili bilo kojeg njegovog dijela, u svakom trenutku upoznati s aktualnim pravilima korištenja te da su ih razumjeli u cijelosti.

AKTI


PORTAL

Ni jedan dio Portala ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti za promoviranje istih. Svi posjetioci imaju pravo besplatno koristiti sadržaje Portala RTV Bugojno ukoliko ne krše uslove korištenja, osim u slučajevima kada je jasnim isticanjem cijene navedeno da se korištenje pojedinih sadržaja naplaćuje.

Portal RTV Bugojno sastoje se od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, besplatnih sadržaja, sadržaja kreiranih od strane posjetitelja te linkova na vanjske stranice.

Portal RTV Bugojno sadržaje objavljuje u dobroj namjeri. Sve sadržaje Portala RTV Bugojno koristite na vlastitu odgovornost i Portal RTV Bugojno ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu njihovim korištenjem.

Oznaka 18+ na pojedinim sadržajima označava da je korištenje sadržaja dozvoljeno isključivo osobama starijim od 18 godina.


AUTORSKA PRAVA

Portal RTV Bugojno polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne i audio materijale, baze podataka, registriovane pečate i programerski kod). Neovlašteno korištenje bilo kojeg dijela Portala koji sadrži vlastiti sadržaj smatra se kršenjem autorskih prava RTV Bugojno i podložno je tužbi. Isto se primjenjuje na sadržaje koje su na Portal RTV Bugojno postavili ili na kojima imaju pravo partneri i oglašivači ili drugi korisnici. Sadržaj na Portalu RTV Bugojno je zaštićen autorskim pravima. Mijenjanje, posuđivanje, prodavanje ili distribuiranje takvog sadržaja je moguće samo uz prethodnu pisanu dozvolu Portala RTV Bugojno ili oglašivača. Sadržaji objavljeni na Portalima RTV Bugojno mogu se kopirati samo u nekomercijalne svrhe i samo za individualnu upotrebu uz poštivanje svih autorskih i drugih vlasničkih prava te svako na sadržaju navedeno ograničenja prava. Ukoliko korisnik smatra da je došlo do povrede autorskih prava na portalu, o tome je dužan izvijestiti RTV Bugojno.


LINKOVI NA VANJSKE STRANICE

Portal RTV Bugojno sadrži linkove na web stranice trećih osoba. Portal RTV Bugojno linkove objavljuje u dobroj namjeri i ne mogu se smatrati odgovornim za sadržaje izvan Portala. Sadržaj izvan portala koristite na vlastitu odgovornost.


ZAŠTITA PRIVATNOSTI

JP RTV Bugojno kao voditelj baze podataka korisnika Portala RTV Bugojno štiti privatnost korisnika u skladu s odredbama Zakona o zaštiti ličnih podataka. Podaci dobijeni od korisnika tokom korištenja Portala, koriste se u dobroj namjeri, ne obrađuju se i ne dostavljaju trećoj strani, osim ukoliko je drugačije utvrđeno ovim pravilima ili uz posebnu dozvolu korisnika. Voditelj baze podataka može u skladu sa zakonom prikupljati određene podatke o korisnicima dobivene tokom korištenja Portala (isključivo podaci o računaru i podaci o Internet provideru) ili podatke unesene u postupku registracije. Ove podatke voditelj baze koristi kako bi imao informacije o korisnicima Portala RTV Bugojno te na taj način poboljšao njihove sadržaje dodatno usmjerio i prilagodio publici koja ih posjećuje. Na temelju tih podataka saznajemo koji su sadržaji najpopularniji među kojom publikom. Prikupljeni privatni podaci poput e-mail adrese, imena i prezimena neće se bez dozvole svakog pojedinačnog korisnika obrađivati niti distribuirati u druge svrhe, osim demografskih podataka za grupu korisnika bez odavanja privatnih podataka. Voditelj baze podataka se obavezuje da će čuvati privatnost korisnika Portala, osim u slučaju teškog kršenja uslova ili nezakonitih aktivnosti korisnika, u kojim slučajevima privatnost korisnika može biti otkrivena u skladu sa važećim propisima.


REGISTRIRANI KORISNICI

Registriranjem na bilo koji od Portala RTV Bugojno korisnik je obavezan proći postupak registracije, unijeti istinite podatke te odabrati korisničko ime /username/ i lozinku /password/. Registriranjem na portal pristajete na ove uslove korištenja i pristajete na korištenje vaših ličnih podataka u svrhe navedene u ovim uslovima korištenja. Portal RTV Bugojno nije ni na koji način odgovoran za sadržaje koje objavljuju posjetitelji, niti uređuju i provjeravaju sadržaje koje objavljuju posjetitelji. Za sve objavljene sadržaje pod pojedinim korisničkim imenom /username/ odgovoran je isključivo korisnik koji ga koristi. Portal RTV Bugojno će odmah po primanju informacije o nezakonitom sadržaju ukloniti sadržaje korisnika koji nisu u skladu s važećim zakonima, a u skladu sa obvezama propisanim Zakonom o elektroničkoj trgovini i drugim propisima. Pojedinom korisniku može biti zabranjeno korištenje Portala ili dijela portala, ukoliko se ustanovi da je korisnik kršio pravila. Korisnik je dužan odmah prijaviti Portalu RTV Bugojno neovlašteno korištenje njegovog korisničkog račun. Portal RTV Bugojno nije odgovoran za neovlašteno korištenje korisničkog računa, niti za eventualnu štetu nastalu na taj način.


KOMUNIKACIJSKI SERVISI (FORUM I KOMENTIRANJE ČLANAKA)

Portal RTV Bugojno omogućuje posjetiocima besplatno korištenje foruma pod uslovom da ne krše uvjete korištenja Portala RTV Bugojno, kao niti specifična pravila koja vrijede za forum i komentarisanje sadržaja (članaka). Korištenjem komunikacijskih servisa obvezujete se da ćete slati i primati materijale koji su zakoniti, na kojima ne postoje prava trećih osoba koje sprječavaju objavu i odgovaraju pojedinom servisu.


OBAVEZE KORISNIKA PRI KORIŠTENJU PORTALA

Portal RTV Bugojno ne kontrolira sadržaje koji razmjenjuju posjetioci te ne može garantovati tačnost, porijeklo ili kvalitetu takvog sadržaja. Portal RTV Bugojno ni na koji način ne odgovara za sadržaje koje posjetioci ostavljaju na stranicama ili ih dostavljaju putem aplikacija za mobilne uređaje. Posjetioci preuzimaju odgovornost da su informacije te foto, video i audio zapisi koje su dostavili istiniti, da ne dovode u zabludu te da se objavom dostavljenih informacija te foto, video i audio zapisa neće prekršiti ili ugroziti prava trećih osoba (autora foto, video i audio zapisa ili osoba koje se nalaze ili spominju na navedenim zapisima). Portal RTV Bugojno ima pravo takve informacije te foto, video i audio sadržaje objaviti na portalu bez naknade posjetiocu portala. Ukoliko se utvrdi da je sadržaj koji su posjetioci dostavili nezakonit, neprikladan ili se njime krše prava treće strane, takav sadržaj će odmah po prijemu informacije o njegovoj neispravnosti biti uklonjen s portala. Portal RTV Bugojno neće ni na koji način biti odgovoran za sadržaj ili gubitak i oštećenje sadržaja koje je nastalo zbog korištenja usluga bilo kojeg od portala RTV Bugojno. Radi osiguranja slobodnog i neometanog korištenja usluga Portala RTV Bugojno, ovi postupci su neprihvatljivi i strogo zabranjeni:

 • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji krše postojeće državne/entitetske/kantonalne i/ili međunarodne zakone, sadržaj koji je uvredljiv, vulgaran, prijeteći, rasistički ili šovinistički te štetan na bilo koji drugi način,
 • objavljivanje, slanje, razmjena i prenošenje informacija za koje posjetilac zna ili pretpostavlja da su lažne, a čije bi korištenje moglo nanijeti štetu drugim korisnicima, • lažno predstavljanje, odnosno predstavljanje u ime druge pravne ili fizičke osobe,
 • manipuliranje identifikatorima kako bi se prikrilo porijeklo sadržaja koji se objavljuje ili šalje putem usluga portala Portali RTV Bugojno,
 • objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji su zaštićeni autorskim pravom,
 • objavljivanje, slanje i razmjena neželjenih sadržaja korisnicima bez njihovog pristanka ili traženja kao što su promotivni materijali, reklamne poruke, “spam”, lančana pisma, promotivni i reklamni materijali koji sadrže lažne informacije, zavaravajući navode ili tvrdnje
 • svjesno objavljivanje, slanje i razmjena sadržaja koji sadrži viruse ili slične računarske datoteke ili programe načinjene u svrhu uništavanja ili ograničavanja rada bilo kojeg računalnarskog softvera i/ili hardvera i telekomunikacijske opreme,
 • prikupljanje, čuvanje i objavljivanje ličnih podataka drugih posjetitelja portala i korisnika. Portal RTV Bugojno zadržava pravo ukloniti sadržaj koji procjeni kao nepodoban ili nije u skladu sa Uslovima korištenja ili propisima.

Portal RTV Bugojno nema obavezu pratiti komunikacijske servise, ali u svakom slučaju zadržava pravo automatskog ukidanja korisničkog računa bez prethodne najave u slučaju nedopuštenog korištenja odnosno kršenja ovih Uslova korištenja. Prihvaćanjem ovih Uslova korištenja korisnik se slaže da će usluge portala uključivati reklamne oglase, te da će usluga uključivati raznorazne obavijesti, poruke administratora i slične poruke Portala RTV Bugojno neophodne za redovito obavještavanje posjetilaca i korisnika portala i normalno funkcioniranje svih usluga i sadržaja portala RTV Bugojno. Komunikacijski servisi ponuđeni su korisnicima besplatno u dobroj namjeri, a Portal RTV Bugojno nije odgovoani za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem istih.


PORUKE PORTALA I SPONZORA

Portal RTV Bugojno će registriranim korisnicima povremeno slati obavijesti Portala RTV Bugojno i sponzora u obliku tzv. newsletter-a. Korisnik registracijom na bilo koji od Portala RTV Bugojno prihvaća primanje newsletter-a, osim u slučaju da prilikom registracije naznači da takve poruke ne želi primati. U slučaju da korisnik naknadno utvrdi da ne želi primate takve poruke, odustaje od date saglasnosti za obradu ličnih podataka ili želi biti obaviješten o ličnim podacima koji su o njemu prikupljeni, može se obratiti na info@rtvbugojno.ba ili dozvolu za korištenje njegove e-mail adrese u svrhu primanja newslettera može uskratiti klikom na link za odjavu s newsletter liste koji je dostupan u svakom newsletteru koji se šalje korisnicima. Ukoliko izuzeće korisnika od primanja takvih obavijesti zbog tehničkih razloga nije moguće, njegov korisnički account će biti zatvoren.


PROMJENE PRAVILA

Portal RTV Bugojno zadržava pravo bez prethodne najave promijeniti ili modificirati Uslove korištenja portala. Svaka promjena bit će objavljena na adresi rtvbugojno.ba. O važnim promjenama i dopunama Portal RTV Bugojno može obavijestiti korisnike i/ili objavljivanjem na portalima i/ili putem e-maila. Korištenjem bilo kojeg sadržaja na Portalu RTV Bugojno smatra se da ste upoznati i saglasni s najnovijim pravilima. Ova pravila su na snazi od 1. septembra 2015. godine