15. Bugojansko likovno bijenale: Grand Prix za Salihu Hajrić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U  Umjetničkoj galeriji  KSC-a, u povodu Dana državnosti BiH   otvoreno je 15. Bugojansko likovno bijenale te uručene nagrade najuspješnijim. Grand Prix  pripao je Salihi Hajrić. 
 

 
Bugojansko likovno bijenale je najstarija manifestacija koja se organizuje u Bugojnu, prvi put je održana 1974. godine, a Bijenale je obnovljeno 2008. godine i održava se svake druge godine. Na bijenalu učestvuju umjetnici koji su porijeklom iz Skopaljske doline, a i ovaj dogadjaj realizuje se uz podršku Općine Bugojno.i
15. Bugojansko likovno bijenale otvorenim je proglasio načelnik Hasan Ajkunić, istakavši značaj obilježavanja 25. novembra, ali i doprinos koji umjetnici svojim stvaralaštvom daju svojoj domovini i njenoj državnosti.
Žiri ovogodišnjeg bijenala činili su profesori  na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu  Danis Fejzić, Nela Hasanbegović  i Amer Hadžić, a nagrade su dodijeljene za prvo, drugo i treće mjesto te Grand Prix.
Grand Prix ovogodišnjeg Bugojanskog likovnog bijenala pripao je Salihi Hajrić, prvu nagradu je dobio Antonio  Džolan, drugu  Mirza Rahmanović, a treću Denis Haračić.
Posebne pohvale žirija  upućene su za rad Salihe Hajrić, kao i za  Antonija Džolana, te mlade grafičare Mirzu Rahmanovića i Denisa Haračića.
Dobitnica Grand Prix  Saliha Hajrić istakla je da nagradu nije očekivala ali da se izuzetno raduje zbog osvojenog Grand Prix. 
Uz  čestitke za Dan državnosti BiH,  predsjednik Udruženja likovnih umjetnika  Danis Fejzić najavio je da će ljubitelji umjetnosti u Bugojnu imati priliku pogledati izložbu „Mali format“ koja će biti postavljena u Umjetničkoj galeriji  tokom narednog proljeća.