21. decembar – Dan rudara u BiH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Rudari u BiH i ove godine obilježavaju 21. decembar –  Dan rudara. Podsjetimo, ovaj dan je ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja, koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uslova rada.

 

Iako je od čuvene Husinske bune prošlo 95 godina, poštovanje prema tadašnjem rudarskom buntu u svijesti rudara i danas je jednako snažno. Rudar danas živi mnogo bolje od rudara iz 1920., ali je također svjestan da, bez obzira na sve, zaslužuje više od onoga što ima.

Mnogi bh mediji ovog ponedjeljka prenose izjavu predsjednika Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinana Husića, koji je rekao da položaj rudara još nije na nivou kakav bi željeli da bude.

-Iako su investicije u rudnike u protekle tri godine bile značajne, nisu postignuti očekivani rezultati i više je razloga zbog čega je takvo stanje. Godina koja je pred nama sigurno je prijelomna, u smislu da i mi sami u rudnicima moramo donijeti određene odluke, neke stvari promijeniti, organizaciono biti efikasniji i na finansijskom planu stabilniji, kazao je Husić.

Naveo je da imaju podatke da je Elektroprivreda BiH i u narednom periodu spremna ulagati u rudnike, te da očekuju da će te investicije doprinijeti boljim uslovima rada i višem životnom standardu rudara.

Naglasio je da svi rudnici u Federaciji BiH nisu u istom položaju što se tiče poslovanja i uslova rada. Prosječna primanja u rudnicima uglja u Federaciji BiH razlikuju se zavisno od rudnika i kreću se oko 1.000 KM, uz naknadu za topli obrok koja je, kako kaže Husić, na solidnom nivou.

Dan rudara obilježava se u rudnicima na različite načine već od 15. decembra, a svečana sjednica Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH zakazana je za danas u Domu sindikata u Sarajevu.

Jedan od onih rudnika, koji uspješno posluju, je Rudnik uglja “Gračanica” Gornji Vakuf-Uskoplje.

Tradicionalna svečanost na kojoj su rudarima, kao i ranijih godina, uručene novčane naknade za Dan rudara, održana je u petak.

Na svečanosti je istaknuto zadovoljstvo ostvarenim rezultatima proizvodnje i plasmana popularnog “crnog zlata” u ovoj godini. 

Naglašeno je, također, da će podaci  u ovom segmentu biti još bolji, s obzirom da je do kraja 2015. ostalo još deset dana.

Bilo je riječi i o projektima koje Rudnik uglja “Gračanica” planira realizovati u 2016. godini, s ciljem proširenja proizvodnje i stvaranja još boljih uslova rada.

U ovom gornjovakufskom kolektivu, koji trenutno broji oko 200 radnika, danas je neradni dan, potvrdio je za RTV Bugojno direktor Rudnika uglja “Gračanica” Salih Muftić, koji prisustvuje današnjoj svečanoj sjednici u Domu sindikata u Sarajevu.

Naravno, svim rudarima u BiH čestitamo 21. decembar – Dan rudara, uz tradicionalni pozdrav SRETNO!