21. Memorijalni pohod Bijelo Bučje

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

PD “Koprivnica” Bugojno je protekle subote organizovalo 21. tradicionalni pohod do Bijelog Bučja, mjesta pogibije pet boraca 307. slavne brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine iz Bugojna. Pohod su i ove godine podržale boračke organizacije i Općina Bugojno.

Put od oko 15 kilometara s Ravnog Rostova do Bijelog Bučja prepješačilo je preko 100 učesnika, uglavnom članova PD Koprivnica ali i brojnih mladih, učenika bugojanskih škola te gostiju, članova planinarskih društava iz drugih gradova naše zemlje. Po dolasku u Bijelo Bučje, ispred spomen-obilježja , u ime porodica poginulih boraca, te boračkih organizacija i Općine, položeno je cvijeće i proučena Fatiha. Zahvalnost za učešće na pohodu uputila je ovom prilikom predsjednica PD Koprivnica Emsada Batić. Prisutnima su se obratili Samir Burkić, u ime općinske službe za BIZ , potom načelnik općine Hasan Ajkunić te bugojanski ratni komandant , Faruk Aganović Jupi.

Bilo je ovo još jedno prisjećanje na ratna događanja na turbetskom dijelu ratišta i na ratni put bugojanskih boraca, s ciljem da se njihova žrtva i njihov doprinos u odbrani BIH-ne, nikad ne zaboravi.