23. Susreti pozorišta/kazališta lutaka BiH zvanično počeli u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Jučer je u Pozorišnoj dvorani KSC-a upriličeno svečano otvaranje 23. Susreta pozorišta/kazališta lutaka BiH. Po završetku ceremonije otvaranja, posjetioci u dvorani, a posebno oni najmlađi mogli su uživati u predstavi „Prodani smijeh“ čiju režiju potpisuje Darko Kovačovski.

Svečanom otvaranju prethodila je izložba pozorišnih/kazališnih lutaka koja je upriličena u samom holu KSC-a Bugojno. Tokom ovogodišnjih Susreta lutaka, biće izvedene najbolje lutkarske predstave.

“Publika će imati priliku pogledati četiri predstave u takmičarskom programu i četiri predstave u revijalnom programu. Tokom festivala biće svakodnevno organizovani okrugli stolovi i edukativne radionice,” istakao je direktor Susreta Mirza Idrizović.

On se ovom prilikom zahvalio svima koji su pomogli realizaciju ovog festivala, sponzorima i medijskim pokroviteljima, a posebno generalnom pokrovitelju Općini Bugojno i načelniku Hasanu Ajkuniću, koji je ovogodišnje 23. Susrete pozorišta/kazališta lutkaka BiH u Bugojnu zvanično proglasio otvorenim.

Nakon svečanog otvaranja, Bosansko narodno pozorište Zenica, izvelo je predstavu “Prodani smijeh”, čiju režisera Darka Kovačovskog. Predstava “Prodani smijeh” priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Time se rađa i želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem. Vještica skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne ciljeve, jer dječiji osmijesi su njen eliksir mladosti.

U predstavi igraju: Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Nišić-Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić.

“Svojim animacijama lutkama dajemo impresivnu kinetiku i uvjerljivu živost, a svojom govornom radnjom ostvarujemo tačne i prepoznatljive odnose između likova,” naglasila je glumica Sabina Kulenović.

Nakon odigrane predstave, u Maloj sali, održan je i Okrugli sto. Sutra je na programu druženje sa dječijim piscem Šimom Ešićem danas je posjetio Prvu osnovnu i Drugu osnovnu školu i družio se sa školarcima.  U 11 sati Lutkarsko kazalište Mostar izvelo je predstavu “Zmaj i princeze“ dok će se u 16 sati Pozorište mladih iz Sarajeva publici predstaviti sa predstavom „Čarobna lampa.“

I ne zaboravimo, svaka dobra predstava za djecu, dobra je i za odrasle!

456789