3. decembar – Dan osoba sa invaliditetom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Saopštenje za javnost

3. decembar – Dan osoba sa invaliditetom

U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog Dana osoba sa invaliditetom, nevladina organizacija „Udruženje Ratnih Vojnih Invalida općine Bugojno“ pozdravlja dosadašnje i poziva na poduzimanje daljnjih napora u stvaranju uslova za unapređenje poštivanja i ostvarivanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana osoba sa invaliditetom održava se pod sloganom „Inkluzija nas se tiče: osnaživanje i pristup za ljude svih sposobnosti“ čime želimo posebno da istaknemo imperativ u procesu podizanja svijesti o pravima osoba sa invaliditetom, te potrebe da se pitanje pristupačnosti posmatra kao jedna od osnova razvoja nekog društva. Poduzimanjem dodatnih napora da se uklone sve vrste barijera i ostvari puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom, ostvariće se konačni cilj izgradnje budućnosti po mjerama svih ljudi, bez obzira na njihov trenutni status u društvu. Pitanja osoba sa invaliditetom takođe trebaju i moraju biti sastavni dio strategija razvoja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva i društvene isključenosti, itd. S tim u vezi, obilježavanje 3. decembra idealna je prilika da se još jednom ukaže na važnost primjene međunarodnog i domaćeg zakonodavstva u oblasti invalidnosti, sa posebnim akcentom na usvajanje, izdvajanje sredstava i sprovedbu Lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti u kojim su jasno definirani prioriteti i odgovornosti svih aktera u procesu ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom.

Želimo podsjetiti da je u toku 2014. godine ostvareno nekoliko značajnih koraka ka osiguravanju provođenja međunarodne Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom donošenjem Zakona o dopunskim pravima branilaca na nivou SBK-a od strane Skupštine SBK-a , međutim isti nema potpunu implementaciju danas , te se iskreno nadamo da će se ovaj Zakon početi potpuno sprovoditi u buduće vrijeme.

Predsjednik Udruženja RVI Bugojno

Sabahudin Velić