3. decembar – Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Udruženje ratnih vojnih invalida općine Bugojno pozdravlja dosadašnje i poziva na poduzimanje daljnjih napora u stvaranju uslova za unapređenje poštivanja i ostvarivanja ljudskih prava osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3.decembr je dan međunarodnog poštivanja promoviran od strane Ujedinjenih naroda od 1998.godine koje ima za cilj postizanje boljeg razumjevanja problema invaliditeta u široj društvenoj zajednici te ostvarenje svih prava koje osobe sa invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive.

Obilježavanje ovogodišnjeg Dana osoba sa invaliditetom održava se pod sloganom „Postizanje ciljeva za budućnost kakvu želimo“ čime želimo posebno da istaknemo imperativ u procesu podizanja svijesti o pravima osoba sa invaliditetom. Poduzimanjem dodatnih napora da se uklone sve vrste barijera i ostvari puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom, ostvariće se konačni cilj izgradnje budućnosti po mjerama svih ljudi, bez obzira na njihov trenutni status u društvu. Pitanja osoba sa invaliditetom takođe trebaju i moraju biti sastavni dio strategija razvoja, zapošljavanja, smanjenja siromaštva i društvene isključenosti itd. S tim u vezi, obilježavanje 3. decembra idealna je prilika da se još jednom ukaže na važnost primjene međunarodnog i domaćeg zakonodavstva u oblasti invalidnosti, sa posebnim akcentom na usvajanje, izdvajanje sredstava i sprovedbu Lokalnih akcijskih planova u oblasti invalidnosti u kojim su jasno definirani prioriteti i odgovornosti svih aktera u procesu ostvarivanja prava osoba sa invaliditetom.

                                                       

                                                                             Predsjednik Udruženja RVI Bugojno

                                                                                         Sabahudin Velić – Rudi