„507. Dani Ajvatovice“ – održana tribina „Čudo bosanskog otpora“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

“Čudo bosanskog otpora – 25 godina od formiranja Armije RBiH” naziv je tribine koja je sinoć, u okviru „507. Dana Ajvatovice“, upriličena u donjovakufskom Domu kulture.

Gosti tribine bili su prof.dr. Selmo Cikotić i Nezim Halilović Muderis.

Nakon uvodnih riječi Esada ef Slipca, gl. imama Medžlisa IZ Donji Vakuf, brojnim posjetiocima tribine prvi se obratio ratni komandant 4. Muslimanske slavne brigade, dobitnik ratnih priznanja Zlatni ljiljan i Grb sa Zlatnim mačevima Nezim Halilović Muderis istakavši kako je veoma značajno na ovu temu govoriti u okviru Ajvatovice. Tokom svog izlaganja prisutne je podsjetio na ratni period u našoj zemlji, te herojsku borbu pripadnika Armije RBiH i pripadnika MUP BiH, posebno apostrofirajući dva pojma, agresija i genocid, a kako nam se u budućnosti ne bi ponovili.

Prof dr. Semlo Cikotić u svom izlaganju govorio je o disoluciji bivše Jugoslavije i sudbini nestanka koja je bila namijenjena Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Kako je naglasio svojim otporom koji je, kako je rat odmicao rastao, iznenadili smo i Evropu i svijet, odnosno stvorili čudo bosanskog otpora. Za Dejtonski sporazum je ponovio kvalifikaciju prvog predsjednika RBiH, rahmetli Alije Izetbegovića kako Dejton nije bio najbolji mir ali je bio bolji od nastavka rata, istakavši kako je za protivnike Armije RBIH i MUP-a to ipak bio potpuni poraz.

Tribini je trebao prisustvovati i general Atif Dudaković , međutim zbog drugih obaveza je izostao ali je uputio izvinjenje organizatorima i posjetiocima.Kao predsjednik Organizacionog odbora Ajvatovice na kraju tribine obratio se i dr. Ahmed Adilović, travnički muftija, naglasivši kako nije bilo dileme da se u okviru ove vjersko-kulturne manifestacije govori o čudu bosanskog otpora i to u gradu čije je stanovništvo za vrijeme agresije bilo protjerano, gradu kojeg su armijsjke jedinice oslobodile 1995.godine, domaćinu Ajvatovice.