Agencija za lokalni razvoj Općine Bugojno sprema za početak rada

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u zgradi općine Bugojno, u prostorijama Agencije za lokalni razvoj održan sastanak kojem su prisustvovali načelnik općine Hasan Ajkunić, predsjedavajući OV Igor Vrljić, zamjenik predsjedavajućeg Salih Gurbeta te zastupnik u Skupštini SBK-a Amir Šečibović. Bila je ovo prva, zvanična posjeta predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Agenciji i prezentacija njenog značaja za Bugojno.

Već dva i po mjeseca traju pripreme za zvaničan početak rada Agencije za lokalni razvoj općine Bugojno. Ideja o osnivanje jedne ovakve agencije postoji već godinama, ali su se sada stvorili preduslovi za početak rada. Kako je istakao jedan od inicijatora Amir Šečibović, zastupnik u Skupštini SBK-a,  Agencija otvara mogućnost povezivanja svih nivoa vlasti i zajedničog nastupa prema investitorima sa zajedničkim ciljem – prosperitet Bugojna.

Općinsko vijeće i načelnik općine imajući u vidu sve veće potrebe grada i njegov razvoj pokrenuli su inicijativu za osnivanje Agencije. Velika su očekivanja, ali i obaveze Agencije istakli su predsjedavajući i zamjenik predsjedavajućeg OV Igor Vrljić i Salih Gurbeta ističući da će na ovaj način otvoriti mogućnosti i za povezivanje rada privrednih subjekata, javnog sektora i budućih investitora.

-Općinsko vijeće u sadašnjem sazivu, ima potencijal i novim idejama, novim transferima stvara bolje uslove i otvara nove mogućnosti za razvoj grada. Jedan od tih transfera je ovaj za Agenciju za lokalni razvoj koja će u budućnosti djelovati u pravcu pripreme različitih projekata, privlačenja investitora ali i povlačenja finansijskih sredstava iz različitih fondova. Agencija će raditi na tri lokacije, centar će biti u zgradi Općine Bugojno, djelovat će u prostorijama u Sultan Ahmedovoj ulici, a imat će i kancelariju u Resursnom centru. Na narednoj sjednici OV Bugojno treba donijeti zaključak da će Agencija djelovati u okviru JP za stambeno-komunalne poslove i lokalne puteve, s ciljem njenog osamostaljenja. U narednom periodu obezbijedit će se i drugi potrebni uslovi da Agencija krene s radom u punom kapacitetu – istakao je načelnik Hasan Ajkunić.

Troje uposlenika Agencije za lokalni razvoj u proteklom periodu izvršili su kvalitetne pripreme, prikupili potrebne informacije, ostvarili početne kontakte te stvorili preduslove za kvalitetan početak rada. Svjesni su samog značaja Agencije, odgovornosti te iskazali spremnost da daju puni doprinos razvoju Bugojna.