Akademija u povodu Dana šehida održana u Travniku

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Federacije BiH u saradnji sa Organizacijom porodica šehida SBK organizovala je u Travniku Akademiju u povodu Dana šehida.

Ovom događaju je predhodio defile ratnih zastava,koji je upriličen od trga ispred zgrade Vlade SBK-a do Centralnog šehidskog mezarja,gdje je položeno cvijeće i proučeni Fatiha i Jasin pred duše svih šehida.

-Trajna je obaveza svih sjećanje na šehide i poginule borce, te briga o njihovim porodicama, kao i očuvanje države BiH.Znamo da se šehidima i poginulim borcima nikad ne možemo odužiti,za ono šta su dali za slobodu građana i države BiH, ali se možemo okrenuti jedni drugima i pomoći onima, koji su ostali iza najboljih sinova BIH –kazao je u Travniku Salko Bukvarević, ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata FBIH. Bukvarević je u svom obraćanju istakao da je trenutno,manje od 5.000 djece poginulih boraca na biroima za zapošljavanje,dok ih je u vrijeme kada je preuzeo mandat, bilo 6.600.

Muftija travnički dr.Ahmed ef.Adilović je ukazao na značaj obilježavanja Dana šehida,dodajući da šehidi i poginuli borci ne smiju biti zaboravljeni,a da je trajna obaveza svih briga o porodicama šehida.

Sličnu poruku uputili su i Tahir Lendo,premijer SBK , Almin Škrijelj, predsjednik Organizacije porodica šehida i poginulih boraca FBiH i Džemka Đelilović,predsjednica OPŠi PB SBK.

U programu Centralne manifestacije obilježavanja Dana šehida,a koja se svake godine održava u drugom sjedištu jednog od Kantona FBiH,učestvovali su i članovi Teatra “Fedra” iz Bugojna Lamija Mlaćo i Nedim Milanović i hor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.