Alija Bašić – penzioner i veliki zaljubljenik lova i prirode

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

77-godišnji Alija Bašić je jedan od najstarijih lovaca LD „Koprivnica“ Bugojno i dugogodišnji član LS „Drvetine“. Vlasnik je lovačke knjižice još od 1979. godine. Kaže da i danas rado odlazi u lov, ne propuštajući nijednu priliku da se druži s prijateljima.

 

Naime, kada god mu se ukaže prilika Alija obuče svoje lovačko odijelo, spremi sve što je potrebno i krene u lov u kojem zaboravi, kaže, svakodnevne brige i probleme.

-U nedjelju sam bio u lovu, i opet ću iduće nedjelje. Jednostavno, davno sam se zaljubio u lov, i ne mogu bez njega. Interes i ljubav prema lovu prenio sam i na svoju djecu, priča nam Alija.

Priznaje da mu se ne sviđa to što danas pojedini mladi lovci izlaze u lovišta samo da bi ulovili nešto, i što se lovci u sekcijama dijele na grupe.

-Neke sekcije sada broje i po nekoliko grupa, što je nekada bilo nezamislivo. Sve se radilo skupa, i lovilo, i veselilo, prisjeća se Alija.

Žao mu je, veli, što ne može da nam pokaže kako su izgledala prijeratna lovačka druženja u bugojanskim lovištima. Naime, fotografije, koje su ga godinama podsjećale na to, izgorjele su u ratu zajedno s kućom, a s njima i uspomene iz lovišta iz kojih se često vraćao s odstrijeljenom divljači.

-Imao sam ja toga dosta. Lovio sam divlje mačke, srndaća a najviše zeca i lisicu. Koristio sam različito oružje, a najboljim se pokazao karabin, kaže.

Jedan od najstarijih članova LD “Koprivnica” poručuje svima, koji su to u mogućnosti, da postanu lovci.

-Dok nisam otišao u penziju, punih trideset godina radio sam u Austriji, od 1969. do 1999. godine. Bavio sam se svim i svačim, radio razne poslove, od građevine do poljoprivrede. Ali, ništa nije ljepše od boravka u prirodi, i lovačkih priča koje se dugo pamte, zaključuje.