Ambasador BiH u Rumuniji na sastanku s bugojanskim privrednicima

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U Bugojnu je danas organizovan radni sastanak s predstavnicima privrednih subjekata iz našeg grada, koji su zainteresovani za izvoz svojih proizvoda u Rumuniju.

 

O mogućnostima poboljšanja spoljnotrgovinske razmjene naše zemlje i Rumunije, za koju je ocijenjeno da trenutno nije na zadovoljavajućem nivou, govorio je bh ambasador u toj zemlji dr. Mile Vasić.

-Cilj nam je da napravimo bazu podataka izvozno orjentisanih preduzeća u BiH, koja će biti dostupna privrednim komorama u Rumuniji. Drugi korak će biti izrada određenog promotivnog materijala, koji ćemo koristiti na sajmovima u Rumuniji. Nadam se da ćemo sljedeće godine uspjeti organizovati sajam bh privrede u Bukureštu, kazao je.

Ljudi u BiH, dodao je, na pogrešan način percipiraju Rumuniju, smatrajući je zemljom bez šansi za postizanje dobrih poslovnih dogovora.

-Situacija je, zapravo, sasvim suprotna. Gotovo da nema djelatnosti s kojom ne možete da prođete, ako ste konkurentni. Znači, ako imate jeftin a kvalitetan proizvod, sigurno ćete uspjeti. Naravno, trebamo svi puno raditi u tome pravcu, naglasio je ambasador BiH u Rumuniji.

Najavio je održavanje sličnih sastanaka i u nekim drugim bh sredinama, radi sagledavanja stvarne ponude privrednih subjekata koji žele da plasiraju svoje proizvode na tržište Rumunije.

Načelnik Bugojna Hasan Ajkunić smatra da Bugojno i SBK imaju šta ponuditi stanovništvu Rumunije, s kojom je naša zemlja uspostavila bilateralne odnose prije dvadeset godina.

-Mislim da će ovaj današnji sastanak polučiti konkretnim projektima, koji će biti ponuđeni u budućoj međudržavnoj saradnji između Rumunije i BiH, naglasio je.