Održano druženje antifašističkih pisaca BIH

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

„ Druženje izrazito antifašistički opredjeljenih i društveno angažiranih književnika BIH „ održano je u Kristalnoj sali Općine Bugojno. Organizatori Druženja bili su Društvo „Tito“ i UBNOAR iz našeg grada, SUBNOR SBK-a i načelnik općine Hasan Ajkunić.

 

Druženje antifašističkih književnika iz desetak gradova naše zemlje počelo je intoniranjem državne himne, a potom i obračanjem organizatora. Cilj ovog, kako su istakli, neuobičajnog druženja je promovisanje književnosti i drugih vidova umjetnosti u jačanju antifašističke ideje u BIH. Dobrodošlicu prisutnim gostima ispred organizatora, Društva „Tito“ , UBNOAR-a iz Bugojna i SUBNOR-a SBK-a, poželjeli su Viktor Dundović i Amir Kišija.

Tom prilikom osvrnuli su se na antifašističku borbu kroz historiju BIH, te naglasili značaj antifašizma i u današnjem trenutku, kada se cijeli svijet suočava sa pomahnitalim idejama fašizma i terorizma. Ukazali su na potrebu jačanja antifašističke ideje koja, kako su kazali, treba da izađe iz okvira antifašističkih udruženja i organizacija, da nađe svoje mjesto u svakodnevnom životu, ali i u književnosti, umjetnosti, muzici, sportu …

Goste iz drugih gradova, književnike i Bugojance pozdravio je i načelnik Hasan Ajkunić. Govoreći o antifašističkoj ideji kao odgovoru na terorizam i fašizam, načelnik Ajkunić je rekao: „S ovog mjesta pošaljimo poruku mira svim ljudima svijeta“ .

Pročitano je pismo potpredsjednice F BIH, Melike Mahmutbegovića koja zbog zauzetosti nije bila u mogućnosti prisutvovati ovoj književnoj večeri. Između ostalog, u pismu je poručila kako antifašistička borba mora postati pokret na svjetskom nivou u brobi protiv fašizma. Osim bugojansih književnika i pjesnika, druženju u Bugojnu prisutvovali su pisci i predstavnici antifašističkih organizacija i udruženja iz Bihaća, Srebrenika, Zavidovića, Tešnja, Travnika i Donjeg Vakufa. Pročitane su pjesme našeg sugrađanina Uzeira Karadže i prvonagrađeni esej na konkursu u povodu Dana državnosti BIH, bugojanskog pisca Amela Petrovića. Promotivno je prikazan kratki film Jasmina Durakovića, inspirisan romanom „Slana zemlja“ Jasmina Imamovića i kratki film o raspadu Jugoslavije .