Asocijacija mladih OO SDA Bugojno obilježila Svjetski dan zdravlja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Savijet za zdravstvo Asocijacije mladih OO SDA Bugojno organizovao je niz aktivnosti u povodu 7.aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Upriličena je akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska svim zainteresiranim sugrađanima.

-Akciji mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska odazvao se veliki broj sugrađana, a bila su tri novootkrivena slučaja povišenih vrijednosti šećera u krvi.Riječ je o osobama starije životne dobi, koje do sada nisu znale da imaju dijabetes- rekao je Nedim Hadžiibrahimović.

Nakon uspješne ulične akcije, mladi SDA su posjetili pacijente u bugojanskoj bolnici te korisnike Staračkog doma Revitalis u našem gradu.

U sklopu aktivnosti kojima je obilježen 7.april, Svjetski dan zdravlja, u organizaciji Savjeta za zdravstvo Asocijacije mladih OO SDA Bugojno, poslijepodne je održan i okrugli sto na temu „Prevencijom do zdravlja“. Okruglom stolu su prisustvovali mladi bugojanske SDA, a bilo je riječi o zaštiti oralnog zdravlja, sportskim aktivnostima i pravilnoj ishrani kao važnim faktorima u zaštiti i očuvanju zdravlja. Dr Subha Agić- Habib govorila je i o sezonskog gripi. Naglasila je važnost ovih tema jer, kako je kazala, prevencija je najbolji put do zdravlja.

-Zajedno trebamo raditi na zaštiti zdravlja i samo tako ćemo uspjet.Edukacije su najbolji put i treba ih provoditi kontinuirano, a posebno na Svjetski dan zdravlja,koji se obilježava u cijelom svijetu-kazala je dr Subha Agić-Habib, specijalizant pedijatrije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.aprila od 1950. godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Od tada, svake godine ,nastoji se kroz određene teme i aktivnosti skrenuti pažnja na važnost prevencije u očuvanju zdravlja stanovništva.

1213141516171820212223242526