Asocijacija mladih OO SDA Bugojno obilježila Svjetski dan zdravlja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Savijet za zdravstvo Asocijacije mladih OO SDA Bugojno organizovao je niz aktivnosti u povodu 7.aprila, Svjetskog dana zdravlja.

Upriličena je akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska svim zainteresiranim sugrađanima.

-Akciji mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska odazvao se veliki broj sugrađana, a bila su tri novootkrivena slučaja povišenih vrijednosti šećera u krvi.Riječ je o osobama starije životne dobi, koje do sada nisu znale da imaju dijabetes- rekao je Nedim Hadžiibrahimović.

Nakon uspješne ulične akcije, mladi SDA su posjetili pacijente u bugojanskoj bolnici te korisnike Staračkog doma Revitalis u našem gradu.

U sklopu aktivnosti kojima je obilježen 7.april, Svjetski dan zdravlja, u organizaciji Savjeta za zdravstvo Asocijacije mladih OO SDA Bugojno, poslijepodne je održan i okrugli sto na temu „Prevencijom do zdravlja“. Okruglom stolu su prisustvovali mladi bugojanske SDA, a bilo je riječi o zaštiti oralnog zdravlja, sportskim aktivnostima i pravilnoj ishrani kao važnim faktorima u zaštiti i očuvanju zdravlja. Dr Subha Agić- Habib govorila je i o sezonskog gripi. Naglasila je važnost ovih tema jer, kako je kazala, prevencija je najbolji put do zdravlja.

-Zajedno trebamo raditi na zaštiti zdravlja i samo tako ćemo uspjet.Edukacije su najbolji put i treba ih provoditi kontinuirano, a posebno na Svjetski dan zdravlja,koji se obilježava u cijelom svijetu-kazala je dr Subha Agić-Habib, specijalizant pedijatrije.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7.aprila od 1950. godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije. Od tada, svake godine ,nastoji se kroz određene teme i aktivnosti skrenuti pažnja na važnost prevencije u očuvanju zdravlja stanovništva.