Biciklistički maraton Bihać-Srebrenica prošao kroz Bugojno

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Treću godinu za redom biciklistički maraton Bihać-Srebrenica, koji se organizuje u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i drugih podrinjskih mjesta, prošao je danas i kroz Bugojno.

Domaćin je bio Biciklistički klub „Bugojno“ čiji su članovi i ove godine učesnici u pomenutom biciklističkom maratonu. Po dolasku u Bugojno za sve učesnike maratona priređen je ručak i osvježenje. Biciklisti, njih oko 350 koliko ih učestvuje u ovogodišnjem maratonu prevalit će put dug više od 500 kilometara. U zvaničnom dijelu protokola nakon intoniranja himne Bosne i Hercegovine prisutnima su se ispred domaćina- Općine Bugojno obratio načelnik Hasan Ajkunić, koji je uputio riječi dobrodošlice, ali i zahvalnosti za ovaj značajan događaj i u ime organizatora maratona, Kluba ekstremnih sportova „Limit“ Bihać predsjednik kluba Ervin Lipović-Lipa, koji je naglasio da je maraton nakon uvodnih godina kada je bio unutardržavni, danas predstavlja događaj međunarodnog karaktera u kojem učestvuje sve više onih, koji žele na ovaj način odati počast nevino stradalim stanovnicima Podrinja u genocidu 1995. godine.

Đulaga Trejić je učesnik pohoda iz Bihaća, i od stjecanja punoljetstva 2009. godine, redovni je učesnik maratona Bihać-Srebrenica. -U prve dvije etape sve je proteklo u redu. Nas oko 350 tri dana smo zajedno i svi smo jedan za drugog i po dolasku u Potočare taj osjećaj se ne može opisati . To se mora otići i doživjeti, vidjeti koliko je tu bijelih nišana i koliko je nedužnih ljudi stradalo 1995. godine- kaže Trejić.

Enes Herceg je član biciklističkog kluba “Gradina“ iz Srebrenika. Deset članova ovog kluba učestvuje u ovogodišnjem biciklističkom maratonu. -Treću godinu za redom učestvujemo u ovom biciklističkom maratonu i zaista veliko hvala gradu Bugojnu i njenim stanovnicima na srdačnom dočeku. Maraton je zaista nešto posebno, emocije su velike i samo učesnici znaju šta to za njih predstavlja – naglašava Herceg.

Lokman Ramadani je iz Dragaša sa Kosova i ovo mu je drugi put da učestvuje na biciklističkom maratonu Bihać – Srebrenica. -Osjećaji su kao i prije dvije godine kada sam učestvovao u maratonu , neopisivi. Veliko hvala ovim dobrim ljudima iz Bosne, iz Bihaća, koji su organizatori ovog veličanstvenog događaja. Zajednička poruka da se nikada ne zaboravi i ne ponovi je ono što mi nosimo do Srebrenice- kaže nam Ramadani.

Dio učesnika maratona sa svojim domaćinima iz BK „Bugojno“ i predstavnicima Općine Bugojno u koloni su otišli do Centralnog šehidskog spomen obilježja, položili cvijeće, proučili Fatihu i na taj način odali počast šehidima-poginulim borcima AR RBiH i MUP –a Bugojno i Bosne i Hercegovine.

Ovaj će maraton i odmor u Bugojnu pamtiti najstariji i najmlađi učesnici maratona Zaim Karić i Ahmed Kantardžić iz Velenja. Njima je predsjednica udruženja žena „Đerđef“ Bugojno Šida Kalbić uručila narodne nošnje u znak zahvalnosti i sjećanja na ovogodišnji maraton Bihać – Srebrenica. Predsjednica Đerđefa je podijelila i stotinjak cvjetova Srebrenice. Nakon jednosatnog odmora u Bugojna učesnici maratona su se krenuli put Sarajeva, preko Rostova. Prekosutra će učestvovati na kolektivnoj dženazi žrtvama genocida u memorijalnom centru „Potočari“.