Božićni sajam obogatio vikend u Bugojnu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sinoć je u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” dodjelom zahvalnica i priznanja najuspješnijim, zatvoren trodnevni Božićni sajam u Bugojnu. Organizator Sajma je Matica Hrvatska ogranak Bugojno.

Pored raznovrsne ponude na izložbenim štandovima, realizovan je i bogat program. Bila je ovo prilika za prezentaciju tradicionalnog jela – keške, ali i za dio tradicije u izvedbi horova iz našeg grada – Ženskog vokalnog ansambla HKD „Napredak“, Vokalnog ansambla Bugojno, Župnog zbora sv. Ante Padovanskog Bugojno, tamburaša „Zlatne žice“ HKD „Napredak“ te gostiju iz Gornjeg Vakuf – Uskoplja i Doca na Lašvi.

Posebnu radost najmladjima donio je Djeda Mraz, ali i motomrazovi, a posjetioci su imali priliku uživati u nastupu klape iz Gruda, koncertu „Dva i po čo'eka“ iz Bugojna i gostiju iz Hrvatske. U nedjelju je posjetioce obradovao nastup tamburaškog sastava „Riky's Bar House Band“, a Sajam je svečano zatvoren u nedjelju.

„U protekle 2 godine i dva organizirana Božićna sajma trudili smo se privuci zanimanje gradjana kako bi ovakav dogadjaj postao tradicionalan. Iskreno vjerujem kako se predanim radom to i ostvaruje. Na Sajmu su ove godine bila 24 izlagača iz svih dijelova BiH, a u izložbenom dijelu našle su se različite rukotvorine i delicije, tako da su svi posjetitelji mogli pronaći nešto za sebe ali i doći na čašicu razgovora i uživati u drugim sadržajima “, istakao je Antonio Džolan, predsjednik Matice Hrvatske ogranak Bugojno.

Sajam je zatvorio fra Zoran Tadić, župnik crkve sv. Ante Padovanskog i uputio prigodne čestitke za uspješnu organizaciju i predstojeće praznike.

 Učesnicima i najuspješnijim izlagačima dodijeljene su zahvalnice i pohvalnice, a nakon toga publika je imala priliku pogledati i predstavu „Rodijaci“, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar u saradnji s Teatrom „Fedra“ Bugojno.

Glavni pokrovitelj Sajma bila je Općina Bugojno, a podršku su pružili i Ministarstvo obrazovanja, kulture i sporta SBK-a, Federalno ministarstvo raseljenih osoba te brojni sponzori.