Brojne aktivnosti bugojanskih lovaca u prošloj godini

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Zbog problema oko izdavanja dozvola za gazdovanje lovištima, koji su okarakterisali prošlu godinu na području SBK-a, članovi LD „Koprivnica“ Bugojno su tek u septembru ostvarili pravo da realizuju planove gospodarenja koje su, u datim rokovima, poslali na adrese nadležnog ministarstva.

 

Iako su dozvolu izlaska u lov dobili sa zakašnjenjem, u ovom društvu su zadovoljni dosad postignutim rezultatima u lovnoj sezoni 2015./2016.

Naime, za kratak vremenski period od tri mjeseca bugojanski lovci uspjeli su, u velikoj mjeri, provesti u djelo mnoge planirane aktivnosti, a naročito su zadovoljni rezultatima koje su postigli u niskom lovu.

-Može se konstatovati da smo ostvarili negdje oko 65 posto planiranih aktivnosti. Osim toga, s iznosima od 1.000 KM pomogli smo četverici naših članova, koji su teško oboljeli. Jednom članu smo, za liječenje supruge, dali 500 KM, kaže Mustafa Bašić, predsjednik LD-a „Koprivnica“ Bugojno.

Uspješno su, dodaje, provedene i aktivnosti na izradi nekoliko lovno-tehničkih objekata.

-Napravili smo čeku s hranilištem za kanivere na Rudini i, skupa s članovima Sportsko-ribolovnog društva Bugojno, izgradili zajedničku ribolovačku kuću na Zanesovičkom jezeru. Objekt bi kasnije mogao poslužiti u izradi lovno-turističke ponude. Ljudi koji dođu da ribare moći će, usput, uživati u slikanju i snimanju ptica močvarica i, jednostavno, uživati u tome, naglasio je Bašić.

On ističe da će LD „Koprivnica“ u 2016. obilježiti važan jubilej – 120 godina organizovanog lova u Bugojnu.

-Tim povodom, bit će upriličene brojne manifestacije i skupovi. Pored toga, tražit ćemo od resornog ministarstva da se formiraju lovišta, i da potpišemo ugovore za narednih deset godina, naglasio je.

Bit će, također, provođene redovne aktivnosti na zaštiti divljači u lovištima, i njenom prehranjivanju u slučaju obilnijih snježnih padavina, ili nekih drugih neželjenih pojava, koje bi je mogle ugroziti.