Brojne aktivnosti bugojanskih lovaca u prošloj godini

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zbog problema oko izdavanja dozvola za gazdovanje lovištima, koji su okarakterisali prošlu godinu na području SBK-a, članovi LD „Koprivnica“ Bugojno su tek u septembru ostvarili pravo da realizuju planove gospodarenja koje su, u datim rokovima, poslali na adrese nadležnog ministarstva.

 

Iako su dozvolu izlaska u lov dobili sa zakašnjenjem, u ovom društvu su zadovoljni dosad postignutim rezultatima u lovnoj sezoni 2015./2016.

Naime, za kratak vremenski period od tri mjeseca bugojanski lovci uspjeli su, u velikoj mjeri, provesti u djelo mnoge planirane aktivnosti, a naročito su zadovoljni rezultatima koje su postigli u niskom lovu.

-Može se konstatovati da smo ostvarili negdje oko 65 posto planiranih aktivnosti. Osim toga, s iznosima od 1.000 KM pomogli smo četverici naših članova, koji su teško oboljeli. Jednom članu smo, za liječenje supruge, dali 500 KM, kaže Mustafa Bašić, predsjednik LD-a „Koprivnica“ Bugojno.

Uspješno su, dodaje, provedene i aktivnosti na izradi nekoliko lovno-tehničkih objekata.

-Napravili smo čeku s hranilištem za kanivere na Rudini i, skupa s članovima Sportsko-ribolovnog društva Bugojno, izgradili zajedničku ribolovačku kuću na Zanesovičkom jezeru. Objekt bi kasnije mogao poslužiti u izradi lovno-turističke ponude. Ljudi koji dođu da ribare moći će, usput, uživati u slikanju i snimanju ptica močvarica i, jednostavno, uživati u tome, naglasio je Bašić.

On ističe da će LD „Koprivnica“ u 2016. obilježiti važan jubilej – 120 godina organizovanog lova u Bugojnu.

-Tim povodom, bit će upriličene brojne manifestacije i skupovi. Pored toga, tražit ćemo od resornog ministarstva da se formiraju lovišta, i da potpišemo ugovore za narednih deset godina, naglasio je.

Bit će, također, provođene redovne aktivnosti na zaštiti divljači u lovištima, i njenom prehranjivanju u slučaju obilnijih snježnih padavina, ili nekih drugih neželjenih pojava, koje bi je mogle ugroziti.

123456789