Budžetska sredstava i transparentnost tema sastanka s predstavnicima boračkih organizacija u Bugojnu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Transparentnost u trošenju budžetskih sredstava, planovi i zajedničko djelovanje bila je tema sastanka kojeg su u zgradi Općine Bugojno održali načelnik Hasan Ajkunić, zamjenik predsjedavajućeg OV Salih Gurbeta i pomoćnik načelnika Sead Karahodžić s predstavnicima boračkih udruženja i organizacija proisteklih iz Odbambeno-oslobodilačkog rata 1992- 1995. godine.

Ovaj sastanak bio je prilika ne samo za razmatranje pitanja transparentnosti trošenja budžetskih sredstava, nego i mogućnost za razgovor, razmatranje problema, te ideja u cilju unapređenja rada, ali i kvalitetnije pomoći boračkoj populaciji.
Predstavnici udruženja i organizacija koji se finansiranju iz općinskog budžeta ovom prilikom su naglasila da sredstva koja su im dodijeljena koriste za različite vrste pomoći članovima i osnovno funkcioniranje. Neki smatraju da im sredstva nisu dovoljna, dok drugi ističu da su svjesni situacije i da nastoje dodijeljena sredstva iskoristiti na najbolji način.
Bilo je i različitih ideja o načinu trošenju sredstava namijenjenih za projekte aktivnosti, počev od toga da se dobar dio sredstava preusmjeri na finansiranje liječenja bolesnih pripadnika boračkih populacija putem zajedničkog fonda, da se sredstava preusmjere za pačanje nastalih dugova za režijske troškove pripadnika boračkih organizacija koji nemaju nikakva primanja te druge vidove pomoći. Predloženo je i formiranje Koordinacionog tijela koje bi objedinjavalo aktivnosti na obilježavanju najznačajnijih datuma u historiji BiH.
Na sastanku se razgovaralo i o pitanju prestanka finansiranja boračkih udruženja, za što su predstavnici boračkih udruženja rekli da podržavaju demobilisane borce, ali su im sredstva neophodna za pomoć članovima, a s druge strane predstavnici demobilisanih boraca su rekli da to očekuju tek kada se na kvalitetan način riješi njihov status i ispune zahtjevi što je u interesu svih pripadnika boračkih populacija, odnosno kada se donese Zakon na nivou Federacije BiH.
I predstavnici boračkih populacija naglasili su značaj ovakvih sastanaka te zajedničko djelovanje.
Predstavnici ovih udruženja i organizacija trebaju dostaviti izvještaje o utrošku budžetskih sredstava za 2017. i prvi kvartal 2018. godine sa kratkim obrazloženima i to do kraja mjeseca, te ideje kako unaprijediti rad, međusobnu saradnju i povezanost u rješavanju problema ove populacije, dogovoreno je tokom sastanka

101112131415161718