Bugojanac Mesud Buljina: „Vodeničarski posao sam zavolio još kao dijete“

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nema prolaznika koji neće zastati i bar nakratko uživati u očaravajućem prizoru, koji pruža pogled na jedinu vodenicu u bugojanskoj mjesnoj zajednici Drvetine, smještenu na lokaciji Sastavci u donjem dijelu naselja Podripci.

 

Vlasnik vodenice je mještanin Podripaca Mesud Buljina, koji kaže da je vodeničarski posao naslijedio od rahmetli oca, a zavolio još kao dijete. – Ranije smo imali vodenicu, koja je od kuće bila udaljena oko trista metara. Teško je bilo ići i raditi tamo, pogotovo noću. Zbog toga sam došao na ideju da vodenicu smjestim u svoje dvorište, i ona je tu već petnaestak godina – kazao je.

U vodenici melje brašno od žitarica sa svog imanja koje se prostire na oko stotinu duluma zemljišta, od kojih se dvadeset nalazi u neposrednoj blizini kuće u kojoj živi sa suprugom Sebinom i četvero djece.

Proizvodi kukuruz, pšenicu, raž, ječam i zob, koje kasnije melje u vodenici i skupa s raznim povrćem i voćem koje, također, uzgaja, plasira kupcima na pijacama u Bugojnu i Donjem Vakufu.

– Sve je domaće, nema nikakve hemije, prskanja, ništa. Svako malo obiđem vodenicu, provjerim da li melje sitno, krupno… Strogo vodim računa i o ambalaži za sortiranje žita, koje mora biti na suhom mjestu – naglasio je.

Dodaje da ima i onih koji donose vlastite žitarice i melju ih u vodenici, koja je postala važan izvor prihoda u njegovom domaćinstvu, s obzirom da je godinama na birou i bez posla.

Vjeruje da će vodenica na Servanjskoj rijeci, koja dijeli imanje stvarajući poseban zeleni otok, ispunjen cvijećem i drugim ukrasnim detaljima, još dugo služiti svojoj namjeni, i da će i mlađi članovi porodice nastaviti davno započetu tradiciju.

– Svi pomažu u poslu. Supruga brine o mlijeku, pravi sireve i pripremi sve ostale proizvode, koje nosim na pijacu. Osmislila je izgled kompletnog dvorišta, a zaslužna je i za sve ovo što vidite, pa i za kaskade na rijeci. Kad ja nisam u vodenici, tu su sinovi. Stariji se školuje na poljoprivrednom fakultetu, a mlađi sprema za fakultet. I kćerka, koja je gimnazijalka, pomogne kada god to zatreba. Najmlađa u kući, trogodišnja Amina, zabavlja nas dok radimo – kaže Mesud.

Ističe na kraju kako ga posao u vodenici opušta i da na tome mjestu zaboravi na sve probleme, te da uživa u svakom dijelu svog dvorišta, u kojem postoje i dva izvora pitke vode.

-I rijeka je čista, nema nikakvog otpada, kanalizacije. Ovdje postoje idealni uslovi za otvaranje ribnjaka i razvoj turizma. Bilo je nekih prijedloga, i ne kažem da se u budućnosti nešto neće uraditi po tome pitanju – zaključuje Mesud Buljina.