Bugojanci pobrali priznanja na Izboru sportiste SBK za 2016.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U organizaciji Sportskog Saveza SBK, u Kongresnoj sali Franšiznog centra u Vitezu, održana je manifestacija „Izbor najboljeg sportiste SBK za 2016. godinu “.

Ove godine za nagrade i priznanja bilo je nominovano 46 sportista u pojedinačnoj konkurenciji, 26 nominacija bilo je u ekipnoj konkurenciji, te 8 nominacija za najboljeg trenera u pojedinačnom i ekipnom sportu.

Najuspješniji sportista iz ekipnih sportova je nogometaš NK „Vitez“ Toni Livančić, a sportašica Mersima Mešić iz ŽNK ” Iskra ” Bugojno. Najuspješniji sportista je Tarik Abdibegović iz TK ” Kwon ” Donji Vakuf,a sportašica Amina Kahrimanović, članica JK „Travnik“. Najuspješnija seniorska ekipa u muškoj konkurenciji je NK ” Metalleghe BSI ” iz Jajca , a u ženskoj ŽNK „ Iskra “.

Najuspješniji sportista u kategoriji kadeta je Munib Dedović KK ” Mladost ” Vitez a kadetkinja Dora Ćosić STK” CM“ Vitez. Najuspješniji sportista u kategoriji kadeta iz ekipnih sportova je Enes Palalić NK „Iskra“ , a kadetkinja Emka Bašić ŽNK ” Iskra”. Najuspješnija kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je NK “Iskra “.

Najuspješniji sportista u kategoriji juniora je Nedim Bektaš KK „Mladost“ iz Viteza , a juniorka Amina Tahirović KK „Travnik“. Najuspješniji sportisti u kategoriji juniora iz ekipnih sportova su Eldar Omerinović NK „Iskra “ i Anđela Strukar OK ” Vitez “. Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji je NK „ Iskra ” Bugojno, a u ženskoj konkurenciji OK ” Vitez ” iz Vitez.

Za sportskog radnika godine proglašen je Esad Cetin, sekretar i član UO ŽNK „Iskra“ Bugojno, a i najbolji sportski novinar Samir Mlaćo dolazi iz Bugojna.

Zahvalnicu Sportskog saveza SBK dobila je Općina Vitez, dok su povelje i diplome za postignute rezultate u 2016. godini pripale sljedećim pojedincima i sportskim klubovima : Almi Ramić, za postignute rezultate u 2016. godini na takmičenjima u okviru Specijalne olimpijade, RTV “Bugojno ” – emisiji POTEZ za 20 godina uspješnog emitovanja, Hamdiji Džambi, za doprinos u razvoju sjedeće odbojke, te seniorskoj ekipi Odbojkaškog kluba ” Vitez ” za postignute sportske uspjehe u 2016. godini.

Najuspješniji sportista u kategoriji sportista sa tjelesnim oštećenjem je šahista Nihad Ohran, a najuspješniji sportista u kategoriji sportista sa tjelesnim oštećenjem iz ekipnih sportova je Abduselam Kico, obojica iz Bugojna. Najuspješnija sportašica u kategoriji sportista sa tjelesnim oštećenjem je Ajša Zečević iz Viteza, dok je najuspješnija ekipa u kategoriji sportista s tjelesnim oštećenjem KSO “ Iskra “ Bugojno.

Najuspješniji treneri su Adnan Arnautović KK “Travnik” , a iz ekipnih sportova Nermin Bašić , trener NK „Metalleghe“ iz Jajca. Nagrada publike otišla je u ruke košarkaša „Iskre“ Aldina Pandže za koga su glasali posjetitelji portala Hronika.ba, a sponzor „Eko FIS Vlašić“ obezbjedio prigodnu nagradu.

Plakete Sportskog saveza SBKdobili su: bronzanu plaketu Sportskog saveza SBK – Ivan Frljić, Srebrnu plaketu Sportskog saveza SBK- Josip Stojak, a zlatnu plaketu dr. Hamdija Mlinarević iz Donjeg Vakufa, NK ” Vlašić Turbe” i NK ” Iskra ” Bugojno.

Nagradu za životno djelo za organizacijski i sistematski doprinos u oblasti sporta dobio je Fadil Mešan, profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja, autor 3 knjige o rukometu, stonom tenisu i nogometu na području Travnika, nekadašnji rukometaš „Borac“, te pokretač i terner STK „Borac“, kao i prvi selektor Stonoteniske reprezentacije BiH.

Kako je sportistima, klubovima i sportskim radnicima iz našeg grada pripalo 15 nagrada i priznanja slobodno se može reći da je to bilo veče Bugojna i Bugojanaca.