Bugojanci učesnici Sarajevo Business Foruma (SBF) 2017.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Drugog dana ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma (SBF) 2017.u hotelu Malak na Ilidži organizovan je okrugli stol na temu :”Indonesia/Bosnia and Herzegovina business roundtable”.U radu okruglog stola učestvovala je i delegacija Bugojna.

Pred brojnim predstavnicima visoke delegacije Indonezije,kao i zastupnicima i rukovodećim ljudima više bh.gradova i poznatih firmi,o Bugojnu je govorio Igor Vrljić,predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno,naglašavajući, tom prilikom potencijale Bugojna,a upućen je i poziv za investiranje u novoosnovanu poslovnu zonu Bugojno 2. Prezentirani su i potencijali u namjenskoj, drvoprerađivačkoj, mlinsko pekarskoj, tekstilnoj i obućarskoj industriji te u proizvodnji namještaja, za koje Bugojno ima kapacitete i tradiciju.

Potencijale općine u proizvodnji organske hrane, za koju su predstavnici Indinezije pokazali veliki interes,predstavio je direktor firme Sphere d.o.o Semin Karašin.

Tokom okruglog stola promovirani su brojni projekti i privredni potencijali,a to je bila prilika i za uvezivanje privrednika i investitora BIH i Indonezije na individualnom i institucionalnom nivou.

Ispred Indonezije prisutne je pozdravila ambasadorica Indonezije u Bosni i Hercegovini Amellia Achmad Yani,a u delegaciji su bili i predstavnici „INDO FOOD“ kompanije, koja se bavi proizvodnjom i distribucijom prehrambenih proizvoda,“PINDAT“ Industry kompanije, koja se bavi namjenskom industrijom, predstavnici vanjsko-trgovinske komore i ostali visoki dužnosnici.

Predstavnici Indonezije su tokom navedenog susreta, takođe,kazali da je BiH interesantna na planu investicija, zbog svojih prirodnih bogatstava i geografskog položaja,a posebno su značajna ulaganja u poljoprivredu, drvnu i namjensku industriju, te u oblasti turizma.Na kraju okruglog stola naglašeno je da će Indonezija podržati privrednike koji žele intenzivnije ulagati u BiH.