Bugojanka Lejla Bevrnja izrađuje korisne i simpatične stvarčice za djecu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U Umjetničkoj galeriji Kulturno-sportskog centra upriličena je izložba zanimljivih ručnih radova koju je, u okviru obilježavanja Dana općine Bugojno, priredila 34-godišnja Lejla Bevrnja iz našeg grada.

 

Želja joj je bila, kaže, da svojim sugrađanima pokaže čime se to bavi i da doprinese jednom od najzačajnijih datuma u historiji svog grada. Osim toga, htjela je poručiti svim mladim ljudima da, ukoliko to zaista žele, mogu pronaći izvor prihoda za porodicu, ne čekajući da im neko drugi pronađe posao.

U razgovoru za RTV Bugojno Lejla kaže da kao gimnazijalka, a kasnije i studentica, nije mogla ni zamisliti da će se jednog dana praviti „stvarčice za djecu“, a to se upravo desilo nakon što je ostala bez posla u preduzeću u kojoj je radila osam godina, udala se i rodila kćerku prije 4,5 godine.

-Kao i sve druge majke, željela sam svojoj djevojčici uvijek spariti haljinicu s, neprimjer, nekom trakicom ili gumicom za kosu određenog oblika i boje, koje nisam uspjevala nigdje drugo naći. Onda sam nabavila šivaću mašinu i počela šiti prvo za sebe, a onda za prijateljice i sve one kojima se svidjelo ono što radim – priča Lejla.

Dodaje kako se u posljednje vrijeme dosta traže rođendanski setovi koje majke naručuju za sebe i svoje dijete, suknjice i majice s brojevima, i kompleti za neke posebne prilike.

-Također, uređujem dječije sobe, pravim jastučiće u obliku mjeseca, oblaka. Šijem posteljine i radim girlande za krevetac u oblicima mede, zeke … – naglasila je.

Kada su u pitanju narudžbe koje dobija, kaže da su sve popularniji tzv. indijanski šatorčići koji se mogu uklopiti u svaki prostor, odnosno kućice s mekanim podlogama, idealne za dječiju igru.

-Trudim se da stvari koje pravim budu prilagođene najmlađima. Kao materijal koristim čisti pamuk, i drvo koje nije tretirano. Znači, nema nikakvih boja i materija, koje bi bile štetne za djecu – kaže ova mlada i vrijedna žena.

U svom radu veli, nastoji spojiti kvalitet s nečim što bi bilo korisno za djecu i, općenito, za cijelu lokalnu zajednicu.

-Sve se, zapravo, vrti oko stvarčica s kojima možete urediti dječiju sobicu, a nerijetko se one nađu i u dnevnim sobama. Uglavnom, i ovo je način da djecu udaljimo od telefona i kompjutera i da im pružimo djetinjstvo koje će pamtiti cijeli život – naglasila je.

Veli, na kraju, da je na nagovor prijateljice otvorila internet stranicu Little Kingdom design nazvanu po omiljenom crtanom filmu njene kćerke gdje svi zainteresovani mogu pogledati stvari koje izrađuje.

To je, kaže, raduje i ulijeva u njoj nadu da će u svojoj zemlji, okružena najbližima i onima koji su prepoznali njenu kreativnost, ostvariti cilj da u budućnosti „razvija posao koji joj sve više prirasta k srcu“.