Bugojanka Nihada Mulasmaić – Od hobija do uspješnog posla

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Nihada Mulasmaić iz Bugojna uspješno se bavi izradom raznih rukotvorina, koje su joj još od malih nogu prirasle k srcu.

 

-Od rahmetli nene Atije naučila sam plesti, vesti, heklati, kerati … Svoj prvi džemper isplela sam s pet godina. Bio je veći za 3-4 broja, ali sam iznenadila ukućane koji nisu baš povjerovali da će od toga išta biti – prisjeća se Nihada.

Od tada je kreirala i napravila mnoge odjevne predmete, a nedavno joj se ispunila i životna želja da u svom gradu otvori radnju s unikatnim radovima, koje s ljubavlju izrađuje.

-Pletem i heklam haljine, bluze i suknje različitih dezena, koje nerijetko kombinujem s drugim materijalima.

U ovim hladnim danima dosta tražene su i kape, šalovi, kao i pletene torbe – naglasila je.

Najveći interes za odjevnim predmetima koje maštovito izrađuje pokazale su žene s prostora gornjovrbaske regije, ali i stanovnice jednog austrijskog grada u koji šalje odabrane modele, za potrebe radnje čija je vlasnica iz Mostara.

– Iznenađena sam koliko se ručni radovi cijene vani. Tome su, svakako, doprinijeli aktuelni modni trendovi u kojima je sve više heklanih i vezenih motiva – naglasila je.

Nihada kaže kako nije slučajnost što se opredijelila za izradu rukotvorina, s obzirom da se gotovo svi članovi njene porodice bave nekom vrstom umjetnosti.

Nihadin otac Enes Šehić je koreograf u GFA „Bugojno“, a dugi niz godina uspješno se bavi i izradom narodne nošnje, u čemu mu ona nerijetko pomogne.

-Mlađi sin Selmir bavi se crtanjem, i već je imao nekoliko izložbi svojih radova – veli Nihada.

Pokazuje rukom na neke od slika koje su „uljepšale prostor u kojem provodi najveći dio svog vremena“.

Nihada priznaje da, uz hobi koji se pretvorio u posao koji se danas bavi, i folklor koji je počela igrati još kao djevojčica, gaji veliku ljubav i prema trgovini.

-Trideset godina sam radila u trgovini, a iskustvo koje sam stekla mi je od velike koristi- kaže.

Priznaje da nema dana u kojem ne pomisli kako će predmete koje izrađuje učiniti još ljepšim i praktičnijim, osmisliti neki novi uzorak, i naučiti neku novu mustru.

Osim što u izradi rukotvorina vidi svoju budućnost, posao kojim se bavi, kaže, veoma je zanimljiv i smirujući.

-Ovo je, stvarno, najbolja terapija u vrijeme kada na ulici ne možete čuti puno dobrih vijesti, zaključuje ova Bugojanka.