Bugojanka Nihada Mulasmaić – Od hobija do uspješnog posla

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Nihada Mulasmaić iz Bugojna uspješno se bavi izradom raznih rukotvorina, koje su joj još od malih nogu prirasle k srcu.

 

-Od rahmetli nene Atije naučila sam plesti, vesti, heklati, kerati … Svoj prvi džemper isplela sam s pet godina. Bio je veći za 3-4 broja, ali sam iznenadila ukućane koji nisu baš povjerovali da će od toga išta biti – prisjeća se Nihada.

Od tada je kreirala i napravila mnoge odjevne predmete, a nedavno joj se ispunila i životna želja da u svom gradu otvori radnju s unikatnim radovima, koje s ljubavlju izrađuje.

-Pletem i heklam haljine, bluze i suknje različitih dezena, koje nerijetko kombinujem s drugim materijalima.

U ovim hladnim danima dosta tražene su i kape, šalovi, kao i pletene torbe – naglasila je.

Najveći interes za odjevnim predmetima koje maštovito izrađuje pokazale su žene s prostora gornjovrbaske regije, ali i stanovnice jednog austrijskog grada u koji šalje odabrane modele, za potrebe radnje čija je vlasnica iz Mostara.

– Iznenađena sam koliko se ručni radovi cijene vani. Tome su, svakako, doprinijeli aktuelni modni trendovi u kojima je sve više heklanih i vezenih motiva – naglasila je.

Nihada kaže kako nije slučajnost što se opredijelila za izradu rukotvorina, s obzirom da se gotovo svi članovi njene porodice bave nekom vrstom umjetnosti.

Nihadin otac Enes Šehić je koreograf u GFA „Bugojno“, a dugi niz godina uspješno se bavi i izradom narodne nošnje, u čemu mu ona nerijetko pomogne.

-Mlađi sin Selmir bavi se crtanjem, i već je imao nekoliko izložbi svojih radova – veli Nihada.

Pokazuje rukom na neke od slika koje su „uljepšale prostor u kojem provodi najveći dio svog vremena“.

Nihada priznaje da, uz hobi koji se pretvorio u posao koji se danas bavi, i folklor koji je počela igrati još kao djevojčica, gaji veliku ljubav i prema trgovini.

-Trideset godina sam radila u trgovini, a iskustvo koje sam stekla mi je od velike koristi- kaže.

Priznaje da nema dana u kojem ne pomisli kako će predmete koje izrađuje učiniti još ljepšim i praktičnijim, osmisliti neki novi uzorak, i naučiti neku novu mustru.

Osim što u izradi rukotvorina vidi svoju budućnost, posao kojim se bavi, kaže, veoma je zanimljiv i smirujući.

-Ovo je, stvarno, najbolja terapija u vrijeme kada na ulici ne možete čuti puno dobrih vijesti, zaključuje ova Bugojanka.