Bugojanske ovčare i kozare posjetili farmeri iz Švedske

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Udruženje ovčara i kozara općine Bugojno ugostilo je grupu farmera iz Švedske, predvođene predstavnicima preduzeća „Donnia Trade“ koje se od 2002. bavi preradom jagnjeće kože pasmine „gotland“.

 

Cilj posjete je razmjena iskustava bugojanskih i uzgajivača ovaca iz Švedske, i stvaranje uslova da se na prostor Bugojna uveze jedan broj ovaca iz te zemlje, proširi novoformirano stado i unaprijedi razvoj stočarstva u našem gradu.

Kako je kazao predsjednik pomenutog udruženja Jusuf Delić, najveću korist od pokrenutih aktivnosti imali bi upravo uzgajivači ovaca u Bugojnu.

-Teži se tome da naši članovi počnu uzgajati jednu novu vrstu ovce, čija je koža veoma kvalitetna za obradu. Jedna takva koža se plaća i po 70 eura, i puno je skuplja od one koju naši farmeri predaju Kožari, a za koju dobiju 2 KM – naglasio je.

Dodao je da bi farmeri, na ovaj način, mogli riješiti i problem bacanja vune na deponije, koji je sve učestaliji. 

Tokom obilaska njegovog stada na lokaciji Golog Brda, on je goste upoznao s karakteristikama ovce „pramenke“, koja je i najzastupljenija na bosanskohercegovačkom tlu.

Predstavnica preduzeća „Donnia Trade“ Katarina Ugrinovska je veoma zadovoljna saradnjom koju je ovo preduzeće uspostavilo s Udruženjem ovčara i kozara iz Bugojna, i novom posjetom švedskih farmera.

– Prošle godine ovdje smo bili u maju i oktobru, i svi su bili jako zadovoljni. Jako je važna ova posjeta, jer nije isto biti farmer ovdje, i u Švedskoj. Ljudi od kojih kupujemo ovčiju kožu, bili su u prilici i da vide na koji način je mi obrađujemo u našoj tvornici – istaknula je.

Stručna saradnica u resornoj općinskoj službi Bahira Abdibegović i agronom Šefik Abazović smatraju da bi saradnja bugojanskih i švedskih farmera mogla doprinijeti razvoju ovčarstva u Bugojnu, koje predstavlja značajnu djelatnost u našoj općini.

-Prema procjenama, imamo oko stotinjak uzgajivača, i oko 2.000 ovaca. To su ozbiljni uzgajivači koji drže preko stotinu grla u svom stadu. To je teško zanimanje, ali daje jedno veliko zadovoljstvo uzgoja podmlatka od ovaca, i širenja te proizvodnje – naglasila je Abdibegović.

Posjeti farmera iz Švedske općini Bugojno prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda za poljoprivredu, kao i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK-a.