Bugojanski borci traže ukidanje finansiranja boračkih udruženja

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Već nekoliko dana borci iz Bugojna upozoravaju na potrebu rješavanja statusa boračke populacije, a slična poruka odaslana je i mirnog okupljanja koje je organizovano danas ispred zgrade Općine.

 

– Tražimo javnu objavu boračkog registra po ratnim jedinicama, ukidanje finansiranja svih boračkih udruženja, i fond iz kojeg bi se izdvajala sredstva za borce, a posebno one koji čekaju posao na biroima za zapošljavanje – kazao je demobilisani borac Nazil Velić.

Naglasio je da su borci danas na protokol Općine Bugojno predali zahtjev za održavanje vanredne sjednice Općinskog vijeća, i donošenje odluke kojom bi se ukinulo finansiranje boračkih udruženja.

Čestitao je borcima iz kampa u Sarajevu što su „izdržali hladnoću u protestima 28. februara“, i uputio građanima izvinjenje zbog neugodnosti koje je izazvala tadašnja obustava saobraćaja.

– Mislim da će naši zahtjevi biti pozitivno riješeni. Nas borce raduje što nam je i načelnik Bugojna Hasan Ajkunić dao podršku. Uostalom, on je naš saborac i dobro razumije probleme koje imamo – poručio je Velić.

U razgovoru s okupljenim borcima, načelnik Ajkunić je konstatovao da su njihovi zahtjevi opravdani, te izrazio očekivanja da će se vrlo brzo i sistemski riješiti.

– Ja ću uvijek biti uz borce, bez obzira na koji način oni protestovali. Dijelit ću njihovu i sudbinu naše države i Bugojna. Vjerujem da će se njihova pitanja vrlo brzo naći u parlamentu – naglasio je.

Također, javno je obećao da nijedna marka neće biti uplaćena boračkim organizacijama i udruženjima iz općinskog budžeta.

Izrazio je očekivanja da će Općinsko vijeće uskoro razmatrati to pitanje, te da će svi pripadnici Armije RBiH i HVO-a s dvije, tri i više godina provedenih u jedinicama ovih formacija, biti obuhvaćeni boračkim dodatkom.

Okupljanje boraca u Bugojnu osiguravali su i ovaj put pripadnici PU Bugojno, a proteklo je dostojanstveno i bez incidenata.

10111213141516789