Bugojanski folkloristi gostovali u Poljskoj

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Članovi Gradskog folklornog ansambla Bugojno (GFA) vratili su se iz Poljske, gdje su zabilježili više uspješnih nastupa u gradovima Swidnica, Dzierdzaniow i Szczawno Zdroj.

 

U pratnji Narodnog orkestra, s Edinom Beganovićem na čelu, izveli su nekoliko koreografija iz svog bogatog repertoara i na najbolji način predstavili svoj grad, tradiciju i običaje naroda u BiH i zemljama u okruženju.

– Posjetioci su bili oduševljeni igrom i pjesmom naših članova, bogatstvom i raznolikošću narodnih nošnji koje su vidjeli. S druge strane, i nama se pružila prilika da upoznamo nove kulture i narodne igre – kazao je umjetnički rukovodilac ovog ansambla Enes Šehić.

Dodao je da se zbog brojnih dosadašnjih gostovanja u inostranstvu može reći da su članovi Gradskog folklornog ansambla “odavno postali sastavni dio Evrope i evropskog naroda”.

-Ranije smo gostovali u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama – naglasio je Šehić, koji vodi bugojanski folklor još od 1962.

Ponosan je na činjenicu da su članovi GFA “Bugojno“ učestvovali u programu otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984., i da su bili prvi predstavnici BiH nakon rata na jednom međunarodnom festivalu – u Španiji.

Dugogodišnji igrač Emir Bušatlić kaže da je kao član GFA “Bugojno“ više puta bio u Turskoj i Hrvatskoj, a u Poljsku je putovao drugi put.

– Značaj ovakvih putovanja je u druženju, upoznavanju novih tradicija, i stvaranju novih prijateljstava – kaže ovaj student pete godine farmacije, koji se i dalje namjerava baviti folklornim stvaralaštvom.

Istu želju ima i Mahira Alić, koja je svoje prve folklorne korake počela učiti kada je imala samo devet godina.

Priznaje da se zbog studentskih obaveza ne može u potpunosti posvetiti folkloru, te da svaki slobodan trenutak u Bugojnu koristi za odlaske na probe u Kulturno-sportski centar.

-S folkorom sam posjetila mnoge gradove u BiH, a bila sam i u inostranstvu. U Poljskoj je bilo super, a naši domaćini u Swidnici zaslužuju sve pohvale – istaknula je.

Sajri Mandari je odlazak u Poljsku bilo prvo duže putovanje od kada je počela da igra folklor prije sedam godina, i jedno od najzanimljivijih gostovanja do sada.

-Jedna sam od najmlađih djevojaka u grupi, i drago mi je da sam išla. Inače, okušala sam se u mnogim sportovima, ali se nigdje nisam našla kao u folkloru – zaključila je.

Članovi GFA “Bugojno“ pamtit će boravak u Swidnici i po obilasku nekoliko svjetski poznatih destinacija, koje su organizatori uvrstili u program njihove posjete.

Interesantna je bila i zajednička radionica na kojoj su mladi Poljaci učili korake bh. narodnih igara, a članovi GFA “Bugojno“ koreografije koje se igraju u toj zemlji.