Bugojanski folkloristi gostovali u Poljskoj

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Članovi Gradskog folklornog ansambla Bugojno (GFA) vratili su se iz Poljske, gdje su zabilježili više uspješnih nastupa u gradovima Swidnica, Dzierdzaniow i Szczawno Zdroj.

 

U pratnji Narodnog orkestra, s Edinom Beganovićem na čelu, izveli su nekoliko koreografija iz svog bogatog repertoara i na najbolji način predstavili svoj grad, tradiciju i običaje naroda u BiH i zemljama u okruženju.

– Posjetioci su bili oduševljeni igrom i pjesmom naših članova, bogatstvom i raznolikošću narodnih nošnji koje su vidjeli. S druge strane, i nama se pružila prilika da upoznamo nove kulture i narodne igre – kazao je umjetnički rukovodilac ovog ansambla Enes Šehić.

Dodao je da se zbog brojnih dosadašnjih gostovanja u inostranstvu može reći da su članovi Gradskog folklornog ansambla “odavno postali sastavni dio Evrope i evropskog naroda”.

-Ranije smo gostovali u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Norveškoj, Turskoj, Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama – naglasio je Šehić, koji vodi bugojanski folklor još od 1962.

Ponosan je na činjenicu da su članovi GFA “Bugojno“ učestvovali u programu otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984., i da su bili prvi predstavnici BiH nakon rata na jednom međunarodnom festivalu – u Španiji.

Dugogodišnji igrač Emir Bušatlić kaže da je kao član GFA “Bugojno“ više puta bio u Turskoj i Hrvatskoj, a u Poljsku je putovao drugi put.

– Značaj ovakvih putovanja je u druženju, upoznavanju novih tradicija, i stvaranju novih prijateljstava – kaže ovaj student pete godine farmacije, koji se i dalje namjerava baviti folklornim stvaralaštvom.

Istu želju ima i Mahira Alić, koja je svoje prve folklorne korake počela učiti kada je imala samo devet godina.

Priznaje da se zbog studentskih obaveza ne može u potpunosti posvetiti folkloru, te da svaki slobodan trenutak u Bugojnu koristi za odlaske na probe u Kulturno-sportski centar.

-S folkorom sam posjetila mnoge gradove u BiH, a bila sam i u inostranstvu. U Poljskoj je bilo super, a naši domaćini u Swidnici zaslužuju sve pohvale – istaknula je.

Sajri Mandari je odlazak u Poljsku bilo prvo duže putovanje od kada je počela da igra folklor prije sedam godina, i jedno od najzanimljivijih gostovanja do sada.

-Jedna sam od najmlađih djevojaka u grupi, i drago mi je da sam išla. Inače, okušala sam se u mnogim sportovima, ali se nigdje nisam našla kao u folkloru – zaključila je.

Članovi GFA “Bugojno“ pamtit će boravak u Swidnici i po obilasku nekoliko svjetski poznatih destinacija, koje su organizatori uvrstili u program njihove posjete.

Interesantna je bila i zajednička radionica na kojoj su mladi Poljaci učili korake bh. narodnih igara, a članovi GFA “Bugojno“ koreografije koje se igraju u toj zemlji.