Bugojanski gimnazijalci se takmičili u pamćenju decimala broja π

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Povodom Međunarodnog dana najpoznatijeg iracionalnog broja na svijetu danas je u bugojanskoj Gimnaziji, u organizaciji Aktiva pedagoga matematike, fizike i informatike, upriličeno zanimljivo takmičenje u pamćenju decimala broja pi.

Broj pi poznat je kao Arhimedova konstanta, odnosno Ludolfov broj. Najčešće se zapisuje grčkim slovom π, a javlja se kao presudan faktor u ogromnom broju jednadžbi koje opisuju prirodne pojave.Ova matematička konstanta predstavlja omjer obima i prečnika kruga, i od svog otkrića zaokuplja maštu matematičara .

Dan broja pi prvi put proslavio je i na taj način ga ustanovi fizičar u penziji Larry Shaw u muzeju Exploratorium u San Franciscu 1988. godine. Uz Međunarodni dan broja pi, danas se obilježava i rođendan jednog od najvećih fizičara svih vremena Alberta Einsteina koji je rođen 14. marta 1879. u Ulmu u Njemačkoj.

-Ovaj dan u svijetu se obično obilježava takmičenjem u pamćenju decimala broja π. Pored takmičenja u holu Gimnazije je, povodom rođendana Alberta Einsteina, priređena izložba knjiga i postova koji govore o životu i radu ovog jednog od najpoznatijih svjetskih naučnika- istakla je ovom prilikom profesorica Ermina Musić. O naučniku Einsteinu i njegovoj poznatoj teoriji relativnosti govorio je profesor Nazif Tutkur.

Učenike je u ponavljanju decimala putem kompjutera pratila profesorica Amra Mirojević, a sa zapamćenih 300 decimala treće mjesto je osvojila Sedina Hodžić. Druga sa 400 ponovljenih decimala bila je Zumra Dagoja, dok je prvo mjesto sa zapamćenih 450 decimala broja π osvojila Ahira Mešić.