Bugojanski lovci u akciji zaštite divljači od hladnoće

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U namjeri da zaštite autohtonu vrstu divljači koja se i sama bori s hladnoćama, bugojanski lovci su ovih dana organizovali akcije iznošenja hrane na više lokacija u različitim dijelovima lovišta.

 

-Uprkos problemima na području SBK-a, koji se tiču utvrđivanja granica lovišta i broja lovačkih društava u jednoj općini, mi činimo sve što smo u mogućnosti, u situaciji u kojoj se nalazimo, da spasimo divljač od uginuća, kazao je predsjednik Lovačkog društva „Koprivnica“ Mustafa Bašić.

Ističe da su lovci svjesni važnosti očuvanja divljači u šumama, što potvrđuje podatak da su se u pomenute aktivnosti uključile sve sekcije, a naročito članovi LD-a koji su imali viška sijena i druge hrane za divljač.

-Prema informacijama s terena, možemo reći da su sve autohtone vrste divljači kondiciono dobro pripremljene za uslove u kojima trenutno borave i da je njihovo zdravstveno stanje dobro, naglasio je.

Podsjetio je da LD „Koprivnica“ broji trinaest sekcija od kojih svaka ima svoj lovni revir u kojem su, do momenta zabrane lova, provođene brojne aktivnosti utvrđene aktima tog društva i važećim zakonskim propisima SBK-a i Federacije BiH.

-Prvi tragovi organizovanog lova na teritoriji općine Bugojno datiraju još od prije 120 godina, istaknuo je.