Bugojanski malinari se pripremaju za novu sezonu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Bugojanski proizvođači malina vrše posljednje radove u malinjacima kako bi spremno dočekali novu sezonu.

 

Ne osvrću se previše na paušalne prognoze mogućih otkupnih cijena maline u 2017., koje su posljednjih dana objavili pojedini mediji.

-To je standardna priča svakog proljeća, kojoj je cilj da se cijena maline obori što niže. Mislim da od toga neće biti ništa, barem kada su u pitanju sorte „vilamet“ i „miker“ – kaže predsjednik bugojanskog Udruženja malinara Mirza Vrebo.

Smatra da je rano govoriti o ovogodišnjoj otkupnoj cijeni maline, i da će na njeno formiranje uticati razvoj situacije na inostranom tržištu gdje se najvećim dijelom i plasira, kao i količine ubrane maline i njen kvalitet.

-I hladnjačari imaju troškove koje, očito, žele nadoknaditi kroz smanjenje otkupne cijene maline. Proizvođači na to neće pristati – naglasio je.

Dodaje da će otkupna cijena maline, najvjerovatnije, biti poznata pred početak berbe i da malinari priželjkuju da ona bude, u najmanju ruku, kao u 2016., kada se kretala u rasponu od 2,80 KM do 3,50 KM.

-To znači da se malinari ne trebaju previše brinuti zbog poruka koje dolaze do njih, s ciljem da se zastraše i pristanu na opciju „bolje prodati išta, nego ništa“ – poručuje Mirza Vrebo, čija porodica, inače, posjeduje malinjak na površini od oko pet duluma.

U nadležnoj općinskoj službi kažu da je u proizvodnju malina na teritoriji Bugojna uključeno više od hiljadu ljudi, koji imaju zasade na oko 250 hektara.

Broj malinjaka je udvostručen u zadnje dvije godine, i ima tendenciju stalog rasta, a među proizvođačima je sve više onih koji imaju zasade na površini većoj od pola hektara.

Prosječni prinosi iznosili su 17 tona po jednom hektaru, što je odličan rezultat uzmu li se u obzir svi faktori koji su pratili razvoj malinarstva u Gornjovrbaskoj regiji.

U prošloj godini bilo je osam otkupljivača maline, od kojih šest ima hladnjače za čuvanje maline, a četiri komore za zamrzavanje.

Prvi malinjaci na području Bugojna podignuti su još 2004. , a danas naša općina nosi epitet jednog od najvećih proizvođača jagodičastog voća u Bosni i Hercegovini.