Bugojanski poljoprivrednici se pribojavaju još nižih temperatura i novih padavina

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Posljednji snijeg pričinio je štete na pojedinim poljoprivrednim kulturama, ali ne u mjeri koja bi se mogla okarakterisati da je dramatična, saznajemo u resornoj službi Općine Bugojno.

Međutim, postoji bojazan da bi se stanje u voćnjacima i malinjacima moglo pogoršati ako se tokom noći temperatura spusti za još koji podiok ispod nule. Naime, zbog težine snijega već je došlo do pucanja jednog broja, uglavnom ranije oštećenih grana i izdanaka.

Vlasnici poljoprivrednih parcela su, u više navrata, tresli snijeg s rodnih grana i stabljika, kako bi spriječili njihovo savijanje i eventualno pucanje. Strahuju, ipak, da bi se situacija u voćnjacima i malinjacima mogla pogoršati i da bi tek napupali cvjetovi i listovi mogli biti uništeni, s obzirom da su meteorolozi najavili novo zahlađenje i mraz.

Toga se pribojava i Hatidža Čatić iz naselja Drvetine koja je na površini od četiri duluma zemljišta, skupa s kćerkom i zetom, zasijala malinu sorte „vilamet“.

-Ne znam šta je bolje, da li skinuti snijeg s maline, ili ne. U svakom slučaju, i danas je puhao vjetar, pa su sadnice većinom ogoljene. Ako krene mrznuti, neće biti dobro – rekla je.

Ne smije ni pomisliti, kaže, šta bi se moglo desiti ukoliko bi temperatura otišla „duboko u minus“.

-Još trpimo posljedice mraza i lanjskog snijega, koji je pao u maju. Dosta sadnica se osušilo, tako da bi nas dodatna šteta uništila. Strah me da na to i pomislim, jer od poljoprivrede svi živimo. Niko nije zaposlen – naglasila je Hatidža.

Dodaje da se već nekoliko godina bavi rasadničkom proizvodnjom, i da u dva plastenika dimenzija stotinu, i trideset kvadrata, trenutno uzgaja rasad paradajza i paprike.

-Zbog hladnoće, morali smo dodatno zaštititi određena mjesta u plastenicima. Nadam se da će uskoro otopliti i da ćemo mi, poljopivrednici, mirnije spavati. Ovako, stalno smo pod pritiskom da bi, sve što smo uložili, moglo nestati – kazala nam je Hatidža.