Bugojanski uzgajivači bikova: Bikove ne držimo zbog računice, već iz ljubavi!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Od uzgoja stoke i proizvodnje mlijeka živi veliki broj porodica u Bugojnu. Ipak, malo je poznato da na području našeg grada ima i onih koji se bave uzgojem bikova za borbe.

Među njima su dugogodišnji prijatelji i komšije Semedin Omerinović i Mustafa Forić iz Vučipolja, i Sabahudin Serdarević, mještanin susjednih Glavica. Kažu da bikove „ne drže zbog računice, već iz ljubavi“, i oduševljeno pričaju kako su se počeli baviti poslom, koji se vremenom pretvorio u nešto bez čega ne mogu zamisliti nijedan svoj dan.

-Ljubav prema bikovima naslijedio sam od svojih djedova, i trenutno sam jedini u porodici koji se bavim time. Normalno, treba dosta rada, truda i novca, budući da ishrana jednog bika dnevno košta 5-10 KM, kaže Semedin.

Smatra da je uzgoj bikova za borbe, i očuvanje buše – autohtone rase goveda, tradicija koju treba nastaviti na prostoru BiH. Ponosan je na uspjehe bika Čadonje, koji je star 5,5 godina a težak oko 960 kilograma, i uvjeren da će neki od njegovih potomaka osvajati, također, šampionske titule na koridama.

-Čadonja je ove godine četiri puta zaredom pobjeđivao u duelima s drugim bikovima, na takmičenjima koja su organizirana u SBK-u, ističe Omerinović.

Priliku da „ukrsti rogove“ s bikovima svog ranga imao je i 800 kilograma težak Ris, koji je već četiri godine u vlasništvu porodice Forić.

– Kada izgubi, osjećam se kao da sam nekoga izgubio, a kada pobjedi, slavimo, kaže Mustafa.

Sabahudin Serdarević kaže da njegov tri godine star bik Garči nije imalo dosad nijedan „rikverc“.

-Još nije naišao na dostojnog protivnika, nije zabilježio nijedan poraz u areni. Vrlo je perspektivan, naglasio je.

Želja trojice prijatelja je da na lokalnom nivou formiraju udruženje koje će okupljati sve uzgajivače bikova za borbe a jedan od uslova su, kažu, ispunili. Na mjestu gdje se ranije nalazila divlja deponija smeća napravili su arenu, na kojoj su ove godine zabilježene i prve borbe bikova.

Nadaju se da će se, uz borbe bikova, tu održavati različiti turniri i druge manifestacije, koje će okupljati „zaljubljenike u sport, druženje i veselje“.