Bugojanski vatrogasci održali vježbu za osnovce

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U povodu oktobra-mjeseca zaštite od požara, u krugu Vatrogasnog društva Bugojno, danas je za učenike bugojanskih osnovnih škola upriličena edukatvno – pokazna vježba. Više od stotinu učenika osmih razreda Prve, Druge i Treće osnovne škole prisustvovalo je ovoj aktivnosti bugojanskih vatrogasaca. Kroz predavanje održano od strane komandira vatrogasne jedinice Nijaza Jusufspahića  i ovom prilikom skrenuta je pažnja na značaj vatrogastva. Vatrogasno društvo u Bugojnu postoji i  djeluje već 125 godine. Kroz permanentno 24-satno dežurstvo aktivno je devet profesionalnih vatrogasaca, a trideset dobrovoljaca stoji na raspolaganju u slučaju potrebe.

        -Ovo je naša uobičajena aktivnost povodom oktobra mjeseca zaštite od požara.Vjerujem da su učenici iz bugojanskih osnovnih škola naučili nešto novo i da će u slučaju potreba znati kako postupiti, odnosno da će  u slučaju požara znati  pozvati vartogasce na dobro poznati broj 123. Iskoristio bih priliku da se građanima zahvalim za saradnju u proteklom periodu jer smo tokom ljeta, koje je bilo dosta toplo, uputili više upozorenja da se ne lože vatra na otvorenom i da se povede više računa kako ne bi došlo do požara. Mislim da su ti naši apeli urodili polodom jer tokom ljeta i nismo imali puno intervencija, a nije bilo ni jednog većeg požara na otvorenom, istarkao je ovom prilikom  Sadik Verunica, sekretar Vatrogasnog društva Bugojno.

  Almir Bašić, nastavnik u Prvoj osnovnoj školi, naglasio je kako su ovakve aktivnosti izuzetno interesantne za djecu, te dodao da bi se slična predavanja i vjžebe mogle tokom oktobra organizovati i za učenike sedmih razreda.

          Učenici su posebno  bili oduševljeni  skakanjem na zračni jastuk koji se koristi za spašavanje unesrećenih s visina. Između ostalih skokove su ovom prilikom izveli Lamija Fuka iz Prve osnovne škole, Almir Medilović iz Druge i Nadal Sadiković iz Treće osnovne škole. Nakon izvedenih skokova naglasili su kako ih nije bilo strah da sa garaže skoče na zračni jastuk, te da su tokom predavanja  saznali dosta toga o vatrogascima i  njihovom opasnom i značajnom zanimanju.

Edukativno-pokazna vježba okončana je prezentacijom i druge opreme kojom raspolaže Vartogasno društvo Bugojno.