Bugojanskim vatrogascima donirano vozilo

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vozni park Vatrogasnog društva Bugojno bogatiji je za savremeno vatrogasno vozilo, koje se može koristiti u svim vrstama intervencija na terenu.

Riječ je o donaciji Aledina Hodžića, vatrogasca u gradiću Tibingen, 40 km južno od Štutgarta (Njemačka), porjeklom iz našeg grada. Rukovodstvo Vatrogasnog društva je ovu donaciju, koja je realizovana uz značajnu finansijsku podršku Općine Bugojno, ocijenilo jednom od najvažnijih koja je stigla proteklih godina u krug ovog društva. U znak sjećanja na svog rahmetli oca, i u želji da pomogne kolegama vatrogascima u Bugojnu da se što lakše snađu u veoma važnoj ulozi koju imaju, a od koje često zavise životi ljudi, Aledin je ispunio obećanje koje je dao tokom njegove posjete našem gradu prije četiri godine.

Po riječima sekretara Vatrogasnog društva Sadika Verunice i predsjednika Upravnog odbora ovog društva Abdulmalika Abdibegovića, donirano vozilo će u značajnoj mjeri olakšati rad bugojanskim vatrogascima. – Ovo je plod jedne dugogodišnje saradnje Općine Bugojno, odnosno Vatrogasnog društva, sa jednim našim zemljakom koji živi u Njemačkoj, gdje radi kao vatrogasac. On je prije četiri godine došao kod načelnika, i od tada smo započeli saradnju koja je rezultirala donacijom ovog vatrogasnog vozila. Radi se o navalnom vozilu koje se koristi za sve vrste vatrogasnih intervencija, uključujući i intervencije prilikom saobraćajnih udesa. Vozilo je u Njemačkoj procijenjeno na nekih 30.000 eura. Općina Bugojno, na čelu s načelnikom Ajkunićem, u kasu njemačkog grada uplatilo je 5.000 eura. Osigurala je, također, sredstva koja su bila potrebna da se vozilo doveze u Bugojno. Inače, na vozilu ima opreme, sigurno, vrijednosti preko 30.000 KM.

Zahvalio bih se Općini Bugojno, i mladom Aledinu Hodžiću, koji je učinio napor da jedno ovakvo vozilo dođe u naš grad, kazao je u izjavi za RTV Bugojno Sadik Verunica, sekretar Vatrogasnog društva. –Ja bih, prije svega, izrazio zahvalnost načelniku Bugojna Hasanu Ajkuniću, kao i donatoru iz Štutgarta, koji su prepoznali da je neophodno izvršiti obnovu voznog parka u Vatrogasnom društvu Bugojno. Ovo za nas znači mnogo, jer je vozni park bio u lošem stanju. Zadatke, koji budu pred nama, sada ćemo ispunjavati još brže i kvalitetnije, naglasio je Abdulmalik Abdibegović, predsjednik UO Vatrogasnog društva Bugojno. Velika je stvar što Bugojanci koji se nalaze u inostranstvu ne zaboravljaju svoj grad. U prilog tome su i neke druge donacije vozila i opreme, koja su stavljena u upotrebu u javnim ustanovama i preduzećima, istakao je, ovom prilikom, načelnik Ajkunić. Bez obzira na prisutno zadovoljstvo zbog donacije vatrogasnog vozila, želja svih je da se ovo vozilo što manje koristi u gašenju požara i drugim vatrogasnim intervencijama.

vatrogasci 2vatrogasci 4vatrogasci 5vatrogasci 6vatrogasci 8vatrogasci