Bugojno: Promovisana knjiga “Reload – Priče iz života” autora Akifa Agića

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Sinoć je u Kristalnoj sali Općine Bugojno promovisana zlatna knjiga „Reload -Priče iz života“, autora Akifa Agića. O knjizi su, pored autora, govorili recenzentica Aida Mehić, novinari Sejo Omeragić i Mirsad Sinanović, kao i Ismihana i Muzafer Agić.

Promocija zlatne knjige „Reload- Priče iz života“ pobudila je veliku pažnju.

U Kristalnoj sali Općine Bugojno okupili su se brojni koji su svjedočili dogadjajima opisanim u zbirci priča, neki su dio priča, a neki će da čitanjem ove knjige saznaju o strahotama ratnih stradanja, ali i da shvate i prihvate poruku da je život kružni tok. Na jednom kraju novi je početak.
Bila je ovo i izuzetno emocijama obojena promocija, jer Akif Agić je kao ratni reporter bilježio najteže trenutke cijele regije, i bilo je teško zadržati suze i sjećanja.

-Poenta ove priče je duboka vjera u čovjeka, u budućnost, u nova pokoljenja.Osim tih ratnih dešavanja kojima je protkana knjiga, i tragične sudbina Akifove porodice, ova knjiga ima duboku moralnu poruku koja govori o vjeri u bolju budućnost. Sve to je moguće samo ako ne zaboravimo prošlost, uz prisjećanje na ljude koji su dali život za BiH. Cijela knjiga zapravo ima kružni tok i govori o jednom umiranju da bi se nešto ponovo rodilo – istakla je Aida Mehić, recenzentica i promotorica.

Novinari Mirsad Sinanović i Sejo Omeragić, i sami su svjedoci ratnih zbivanja na našim prostorima, a tokom promocije skrenuli su pažnju na izuzetan značaj Akifovog rada i načina na koji bilježi priče iz najtežih dana.

-Knjiga je ovo tako napisana da ima jednu moć da te ponese uvijek prema budućnosti. Bez obzira na sve poraze, bez obzira na sva iskušenja, bez obzira na sve dobre strane koje se prepliću, autor je uspio naći jednu formu gdje uvijek pobjedjuje dobro. On prolazi kroz sva ta iskušenja i ide prema nečemu dobrom, daje nadu uvijek u bolje sutra. Nigdje nisam vidio povjerenje u bosanskog čovjeka kao u ovoj knjizi, sve teškoće ćemo zajedno prebroditi bez obzira kakve one bile – istakao je novinar Mirsad Sinanović.

Sejo Omeragić, novinar i promotor izdvojio je ovu knjigu kao posebnost čija će priča imati odjeka ne samo u našoj zemlji nego i u cijeloj regiji, naglasivši izuzetan značaj dokumentiranog pisanja autora Akifa Agića.

Posebno iznenadjenje za promociju u Bugojnu bio je dolazak kćerke Ismihane, koja je na emotivan način govorila o ocu, nastajanju knjige, ratu i sjećanjima na proživljeno, a sin Muzafer urednik je knjige koji je znatno doprinio njenom nastajanju i uspjehu.

– Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada. Ona je rezultat rada i na knjigama „Krvavi siječanj“ i „Svjedoci zla“ koje tek trebaju izaći, a ova zlatna knjiga se izdvojila kao posebna. Ovo su životne priče jednog ratnog reportera, koji je zabilježio obične, male ljude i ono što se dešavalo u BiH.Ti mali ljudi su veliki ljudi, oni čine našu domovinu posebnom, oni doprinose postojanju Bosne i Hercegovine. Knjiga nudi i novu formu, i mogućnost da je zavole sve generacije. Čitatelj plače, smije se i ipak se raduje što živi u jednoj lijepoj zemlji koja se zove BiH – istakao je Akif Agić, autor.

Ovo knjiga koja se čita u jednom dahu i kojoj se iznova vraćate, svjedočanstvo je ovo za bolju budućnost. Promociju je upotpunio i biranim pjesmama Selman Dizdar. Moderatorica promocije bila je Edmira Isak.