Bugojno: Sedma godišnjica od terorističkog akta

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas Bugojno obilježava sedam godina od terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno. U policijskoj stanici Bugojno, na spomen obilježju i na mezarju Jaklić na dostojansven način obilježena je godišnjica, ali i odata počast policajcu Tariku Ljubuškiću koji je poginuo u ovom napadu.

 Bugojno nikada neće zaboraviti 27. jun 2010. godine. U ranim jutarnjim satima u Bugojnu  dogodio se stravičan teroristički čin. Tog jutra aktivirana je eksplozivna naprava velike razorne moći, postavljena uz zgradu Policijske stanice Bugojno. U ovom napadu smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše je povrijeđeno pet policajaca. Zgrada PS izgledala je stravično, a najteži je bio gubitak policajca Tarika Ljubuškića. Na zgradi Policijske stanice tom prilikom pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 250.000 eura, dok je značajna šteta počinjena i na okolnim zgradama i vozilima. 

Sedam godina poslije ista je tuga zbog izgubljenog života, ali i  izražena nada i volja da se ovakav čin nikada nikome ne ponovi.

 U holu zgrade PS Bugojno, ispred spomen obilježja i na mezarju Jaklić okupila se porodica rahmetli Tarika Ljubuškića, kolege, prijatelji,  brojne delegacije, gradjani Bugojna.  Članovi porodice, Policijski komesar MUP-a SBK-a, načelnik općine Hasan Ajkunić  i delegacija, načelnik PS Bugojno Zaim Ždralović i delegacija, predstavnici  kantonalnog i federalnog sidikata na čelu s predsjednikom Draganom Škuljom, delegacija RVI-a i OO SDA Bugojno položili su cvijeće i učenjem Fatihe ili na drugi način odali počast rahmetli Tariku Ljubuškiću.

– Danas, kao i prethodnih godina na ovaj dan, emocije prevladaju razum. Tuga i bol su u srcu, život je surov i okrutan, ali ja se moram boriti. Imam dvoje djece i oni su mi prioritet i zbog njih ne smijem posustati – istakla je ovom prilikom Mersiha Ljubuškić, supruga rahmetili Tarika Ljubuškića te se zahvalila svima, a posebno načelniku PS Zaimu Ždralović,  što se na ovako dostojanstven način obilježava ovaj tužni dogadjaj u Bugojnu.

– Teška je ovo situacija za policijske službenike i nadam se da se to neće nikada ponoviti. Izvršioci su kažnjeni, sankcionisani. Mogla je, možda biti i veća kazna, al odluka suda je takva i nadam se da će i to doprinijeti da nikada više nekom ne padne na pamet da napravi sličan čin jer je  spremnost Federalne policije na visokom nivou – istakao je Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata  policije i uposlenika MUP-ova Federacije BiH.

Za  teroristički aktu,  u drugostepenom postupku Sud Bosne i Hercegovine, na 35 godina zatvora osudio  je Harisa Čauševića.