Bugojno: Sedma godišnjica od terorističkog akta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Danas Bugojno obilježava sedam godina od terorističkog napada na Policijsku stanicu Bugojno. U policijskoj stanici Bugojno, na spomen obilježju i na mezarju Jaklić na dostojansven način obilježena je godišnjica, ali i odata počast policajcu Tariku Ljubuškiću koji je poginuo u ovom napadu.

 Bugojno nikada neće zaboraviti 27. jun 2010. godine. U ranim jutarnjim satima u Bugojnu  dogodio se stravičan teroristički čin. Tog jutra aktivirana je eksplozivna naprava velike razorne moći, postavljena uz zgradu Policijske stanice Bugojno. U ovom napadu smrtno je stradao policajac Tarik Ljubuškić, teško ranjena njegova kolegica Edina Hindić, a lakše je povrijeđeno pet policajaca. Zgrada PS izgledala je stravično, a najteži je bio gubitak policajca Tarika Ljubuškića. Na zgradi Policijske stanice tom prilikom pričinjena je materijalna šteta u iznosu od oko 250.000 eura, dok je značajna šteta počinjena i na okolnim zgradama i vozilima. 

Sedam godina poslije ista je tuga zbog izgubljenog života, ali i  izražena nada i volja da se ovakav čin nikada nikome ne ponovi.

 U holu zgrade PS Bugojno, ispred spomen obilježja i na mezarju Jaklić okupila se porodica rahmetli Tarika Ljubuškića, kolege, prijatelji,  brojne delegacije, gradjani Bugojna.  Članovi porodice, Policijski komesar MUP-a SBK-a, načelnik općine Hasan Ajkunić  i delegacija, načelnik PS Bugojno Zaim Ždralović i delegacija, predstavnici  kantonalnog i federalnog sidikata na čelu s predsjednikom Draganom Škuljom, delegacija RVI-a i OO SDA Bugojno položili su cvijeće i učenjem Fatihe ili na drugi način odali počast rahmetli Tariku Ljubuškiću.

– Danas, kao i prethodnih godina na ovaj dan, emocije prevladaju razum. Tuga i bol su u srcu, život je surov i okrutan, ali ja se moram boriti. Imam dvoje djece i oni su mi prioritet i zbog njih ne smijem posustati – istakla je ovom prilikom Mersiha Ljubuškić, supruga rahmetili Tarika Ljubuškića te se zahvalila svima, a posebno načelniku PS Zaimu Ždralović,  što se na ovako dostojanstven način obilježava ovaj tužni dogadjaj u Bugojnu.

– Teška je ovo situacija za policijske službenike i nadam se da se to neće nikada ponoviti. Izvršioci su kažnjeni, sankcionisani. Mogla je, možda biti i veća kazna, al odluka suda je takva i nadam se da će i to doprinijeti da nikada više nekom ne padne na pamet da napravi sličan čin jer je  spremnost Federalne policije na visokom nivou – istakao je Dragan Škulj, predsjednik Saveza sindikata  policije i uposlenika MUP-ova Federacije BiH.

Za  teroristički aktu,  u drugostepenom postupku Sud Bosne i Hercegovine, na 35 godina zatvora osudio  je Harisa Čauševića.

110111213141523456789