Bugojno: U povodu Dana Armije RBiH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

U zgradi Općine Bugojno održan je  sastanak  kome su prisustvovali predstavnici organizacija i udruženja proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992- 1995., predstavnici dembilisanih boraca, ratni komandanti, a domaćin sastanka bio načelnik općine Hasan Ajkunić, zamjenik predsjedavajućeg OV Salih Gurbeta i pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti Sead Karahodžić.

Bila je ovo prilika za razmjenu informacija o različitim pitanjima u vezi s aktivnostima i problemima pripadnika boračke populacije, ali i da se skrene pažnja na obilježavanje predstojećeg Dana A R BiH.
Istaknuta je puna podrška aktivnostima na rješavanju pitanja demobilisanih boraca, kao i potreba da se što prije usvoji Zakon o demobilisanim borcima. Do tada, istaknuto je na sastanku, predloženu Uredbu o pravima demobilisanih boraca na nivou F BiH koji će se primjenjivati do donošenja Zakona treba dopuniti s tim da se dobna granica za borce koji su bili pripadnici Armije R BiH 3 godine i više spusti na 55, odnosno 57 godina, a za žene na 50 godina starosti.
Na sastanku je dogovoreno da svi učesnici današnjeg sastanka do 9. maja, u pisanoj formi, u Službu za društvene djelatnosti dostave planove i prijedloge za naredne aktivnosti, a kako je ovakav sastanak ocijenjen kao izuzetno značajan, s obzirom na to da su se okupili predstavnici svih onih koji su učestvovali u odbrani BiH, dogovoreno je da ovo postane redovna praksa. Naredni sastanak planiran je za mjesec dana. Pored toga, naglašeno je da svako boračko udruženje/organizacija mogu tražiti i zakazati sličan sastanak kako bi se razgovaralo o problemima ali i konkretnim rješenjima, te planovima. Pored toga, planirano je da se u Bugojnu napravi posebna spomen soba i prostor u kojem bi se okupljali svi oni koji su učestvovali u odbrani BiH od agresije, a buduće generacije bi imale priliku čuvati sjećanje na borbu za našu državu.
Ovom prilikom upućena je i čestitka svim pripadnicima Armije R BiH, porodicama šehida i poginulih boraca, RVI , svim bh patriotima u povodu Dana Armije te poziv da se svi pridruže obilježavanju 15. aprila, Dana Armije  RBiH.
Učesnici sastanka izrazili su zahvalnost RTV Bugojno i portalima koji u svakom trenutku prate dešavanja i doprinose tome da javnost na adekvatan način bude upoznata sa svim aktivnostima boračke populacije.