Bugojno u znaku 44. Teatarskog festivala BiH Fedra

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Danas je u prostorijama KSC-a Bugojno održana press konferencija u povodu 44. Teatarskog festivala BiH Fedra 2016. godine. I ovaj put publika će moći uživati u izvrsnim predstavama u takmičarskom dijelu programa, ali i u odabranim pratećim sadržajima. Festival počinje sutra, a dodjelom nagrada najuspješnijim završava se 20. jula.

Na početku press konferencije prisutne je pozdravio PR Festivala Amar Ferizović, a direktor Festivala Vahid Duraković podsjetio je na historijat ovog festivala te izrazio zahvalnost svima koji su podržali njegovu realizaciju, prije svega općini i načelniku, ali i svim drugima koji već godinama podržavaju Festival. Ovo je najstariji teatarski festival u BiH koji je prvi put održan 1959. godine i to u Travniku, a nakon mijenjanja mjesta održavanja, od 80-tih godina Bugojno je stalni domaćin Festivala. Od 1990. do 2006. godine bila je pauza u realizaciji, a Festival je obnovljen 2006. godine.

– U proteklih 10 godina smo uspjeli uspješno obnoviti Festival i on ima brend u Bugojnu, ali i u regiji. Na osnovu iskustva s drugih festivala možemo biti ponosni na naš festival jer je sigurno najorganizovaniji i najkvalitetniji u kategoriji amaterskih festivala. Ostvarena je saradnja i s festivalima u Hrvatskoj i Srbiji , tako da se razmjenjuju najbolje predstave, a saradjuje se i s amaterskim pozorištima iz Slovenije, Makedonije i Crne Gore – istakao je Duraković.

Načelnik općine Hasan Ajkunić skrenuo je pažnju na zanačaj izrastanja Festivala u jedan od najznačajnijih u BiH, pa i regiji. Za to su prije svega zaslužni i Fedra na čelu s organizacionim odborom, ali i gradjani, publika bez kojih Festival ne bi imao smisla, naglasio je načelnik Ajkunić.

– Izbor svih ovih predstava potvrdjuje da je ovo Festival na najvišim rejtingom u BiH i od jednog malog festivala, iz perioda kada smo ga obnavljali, uspjeli smo, kao što smo i rekli napraviti najbolji festival. Na nama je, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da podržavamo Festival, a gradjani potvrdjuju da je ovo dogadjaj koji vrijedi – istakao je načelnik Ajkunić.

Nedžad Milanović, urednik Biltena ukratko je podsjetio da je cilj i na pisani način prezentirati sve informacije u vezi s dešavanjima na Festivalu. Već sutra će publika dobiti prvi bilten, a priprema ih se ukupno 9.

Treba naglasiti da je selektor Festivala, Vojislav Vujanović, od 19 ponudjenih odabrao 7 predstava u takmičarskom dijelu programa te dvije u pratećem programu. Pored toga, u pratećem programu predvidjena je izložba grafika Petra Waldega i Vigilija Nevjsetića koja će prethoditi sutrašnjem otvaranju festivala koji je predvidjeno u 20 sati i 15 minuta. Prva predstava „Hasanaginica“ Teatra Total Visoko bit će odigrana u 20 sati i 30 minuta. Publici će se u narednim danima predstaviti i HKUD Didak Gradnić s predstavom „Učiteljice“, Teatar Fedra s predstavom „Djavolja posla“, GP Jazavac Banja Luka koje će izvesti „Magareće godine“, Gradsko pozorište Gradiška s „Ženskim razgovorima“, Banjalučko studentsko pozorište izvest će predstavu „Prljavi veš“ te Gradsko pozorište Trebinje s predstavom „Ministarka“.

U pratećem programu bit će ponudjene dvije predstave i to „The kateteri“ u izvedbi pozorišta iz Travnika te „Gospodjica julija“ wRKaVe iz Zagreba. Planirane su promocije knjiga „Boja krvi i ilovače i druge drame“ Vahida Durakovića i „Čovjek koji je pratio bubamare“ Nedžada Milanovića te brojne radionice i okrugli stolovi koji će svakako doprinijeti da i ove godine Fedra obogati ljeto u gradu.