Centrala svečanost 506. Dani Ajvatovice u Pruscu

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Centralna svečanost obilježavanja 506. manifestacije “Dani Ajvatovice” održana je danas u Pruscu uz prisustvo velikog broja vjernika koji su došli iz svih krajeva BiH i Evrope.

Kako to tradicija nalaže kod Ajvaz-dedine stijene proučena je sura El-Feth, a na Ajvatovačkoj livadi organiziran prigodan vjerski program.

O značaju Ajvatovice i potrebi čuvanja njene tradicije i ubudućnosti govorio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

– Danas se prisjećamo Ajvaz-dedine dove i ibadetske predanosti, i pomalo čeznemo za njegovim vremenom i ljudima kakav je on bio. Zabrinuti smo spoznajom da nas je jako malo spremnih moliti za svoje komšije i za svoj narod. Zato, neka nas ta dova podsjeti da biti vjernik ne znači misliti samo na sebe. Ovo je prilika da se prisjetimo riječi našeg Muhamedda a.s., koji je kazao da je “najbolji čovjek onaj koji najviše koristi ljudima” – istakao je je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

– Okupljanje nas i naših predaka stoljećima na ovoj visoravni održava taj duh zajedništva i jedinstva našeg naroda u kojem svaki pojedinac, pored  vlastitih poteškoća, brine našu zajedničku brigu. Iz kazivanja o Ajvaz-dedi zaključujemo da je islam bio i ostao vjera okrenuta životu, izgradnji i napretku – riječi su reisa Kavazovića.

I ovaj put istaknuto je da je Ajvatovica najveći skup muslimana u Evropi, te da su poruke koje šalje “zalog za budućnost muslimana, koja je duboko ukorijenjena u bosanskoj zemlji”.

– Okupljanje na Ajvatovici nije nikakav mali hadž, niti je propisan kao vjerski obred. To je dio naše višestoljetne narodne tradicije – poručio je reis Kavazović.

Dobrodošlicu brojnim vjernicima iz BiH i regije na “jedinstvenu manifestaciju vjere i kulture, koju muslimani ovih prostora njeguju duže od pet stoljeća”, zaželio je i predsjednik Organizacionog odbora 506. “Dana Ajvatovice” muftija travnički Ahmed ef. Adilović.  

– Danas smo ovdje da iskažemo privrženost i ljubav prema našoj vjeri, kulturi i tradiciji, da se napajamo njihovim vrijednostima i da na njihovim principima odgajamo naše mlađe generacije i idemo u svjetliju budućnost – naglasio je muftija travnički.

Moto ovogodišnje Ajvatovice “Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta”, naglasio je muftija Adilović te dodao:

– Tu smo da kažemo da druge poštujemo i da ne želimo uskraćivati ničija prava, ali da, isto tako, insistiramo na poštivanju naših prava. Tražimo da se svi slobodno osjećamo na svakom pedlju naše domovine BiH. Insistiramo na tome da svoj jezik, svoju nacionalnost i vjeru nazivamo kako mi hoćemo i kako je to bilo stoljećima – poručio je muftija Adilović.

Inače, tokom manifestacije 506. Dani Ajvatovice realizovani su brojni sadržaji na području SBK-a, ali i šire.