Čestitka povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Svim Bugojancima i Bugojankama čestitam 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

Dan pobjede nad fašizmom jedan je od najznačajnijih praznika kako kod nas tako isto i u cijeloj Evropi.

On je zasigurno dio neophodnog podsjećanja ali i svjedočanstvo nesalomljive volje da na ove prostore ne dozvolimo nikada da se fašizam vrati i donese zlo koje je donio ne samo tih četrdesetih godina prošlog stoljeća, kada je živote izgubilo više od 50 miliona ljudi, već i pokušaj njegovog oživljavanja devedesetih godina prošlog stoljeća i to nažalost, od nekih koji su sa nama živjeli kao komšije i prijatelji na ovim prostorima, a sve pod izgovorom stvaranja nekih „velikih“ država.

Zato za nas sve, Dan pobjede nad fašizmom, ne smije biti samo obični protokolarni čin, već i obaveza da svim antifašistima koji su za te pobjede dali svoje živote, odamo dužno poštovanje. To antifašističko naslijeđe je trajna tekovina svih naroda sa ovih prostora i nešto čime se svi trebaju i moraju da ponose.

U toj pobjedi nad fašizmom veliki doprinos su dali i bosanskohercegovački antifašisti.

Koristim priliku da pozovem građane Bugojna da 9. maja 2018. godine dostojno obilježimo ovaj značajan datum u našoj i evropskoj historiji.

Polaganje cvijeća i odavanje počasti poginulim bugojanskim antifašistima biće upriličeno u srijedu, 9. maja 2018. godine s početkom u 10,00 sati ispred Mješovite srednje škole Bugojno i na Šehidskom mezarju.

 

 

 

 

OPĆINSKI NAČELNIK 

Hasan Ajkunić, prof.