Čestitka u povodu 5. oktobra- Svjetskog dana učitelja

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

U ime općine Bugojno i u svoje lično ime, upućujem iskrene čestitke povodom 5. oktobra, Svjetskog dana učitelja, svim prosvjetnim radnicima bugojanskih osnovnih i srednjih škola, kao i svim vaspitačima u predškolskim ustanovama.

Cijenjene kolege i kolegice!

Danas je svima jasno da centralno mjesto u obrazovnom procesu naše najvažnije populacijedjece, zauzima nastavnik koji je ustvari i graditelj i kreativac u razredu. Procesi reformi koji se odvijaju u mnogim segmentima života nisu mimoišli ni obrazovni sistem. Intenzivno se odvijaju reforme svih nivoa obrazovanja. Predškolsko obrazovanje doživljava korjenite promjene i uskoro će biti obavezno.

Prešlo se na devetogodišnje obavezno osnovno obrazovanje. Srednje obrazovanje se nastoji prilagoditi stvarnim potrebama zajednice. Visoko obrazovanje ulazi u proces Evropskih i širih integracija. Svi ovi procesi reformi obrazovanja zasigurno nebi bili uspješno provedeni da Vi svojim vlastitim radom i kreativnošću niste sve to kvalitetno osmislili i implementirali. To nebiste izveli da se za Vaš poziv niste opredjelili iz plemenitih razloga da učestvujete u misiji odgoja i obrazovanja budućih naraštaja koji će uskoro voditi ovu zajednicu.

Svjesni smo težine, odgovornosti i uslova u kojima obavljate ovu plemenitu profesiju. Iako ti uslovi u kojima djelujete nisu idealni, a vaš rad nije dovoljno vrednovan, znam kako, unatoč tome, ulažete maksimalne napore u obrazovanju i odgoju svakoga učenika. Zato Vam upućujem iskrene čestitke i pozivam Vas da na tom putu istrajete.

Čestitajući Vam još jednom ovaj Vaš praznik želim da i dalje u Vašem radu preovladava mudrost u pristupu ovom plemenitom pozivu, zadržavajući u njemu ono što je i do sada bilo dobro i uvažavajući iskustva koja treba da nas dovedu iz dobrog u odlučni obrazovni sistem. Želim Vam da i dalje stručno i s ljubavlju obavljate svoj plemeniti posao i budete najbolji nastavnici na svijetu.

S poštovanjem,

 

OPĆINSKI NAČELNIK

 Hasan Ajkunić, prof